Μέσω πλατφόρμας η πώληση κόκκινων δανείων της doValue

Οι πρώτες ηλεκτρονικές πωλήσεις κόκκινων δανείων που έχουν αγοραστεί από τα funds σε νέους επενδυτές, δηλαδή σε νέα funds, αναμένονται εντός της χρονιάς. Πρόκειται για την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων, δηλαδή τη δυνατότητα των επενδυτών να μεταβιβάζουν σε άλλους επενδυτές τα δάνεια που έχουν αγοράσει από τις τράπεζες. Την τάση αυτή σηματοδοτεί η συνεργασία της doValue με την Debitos για την εγκατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο της online πλατφόρμας συναλλαγών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια doLook. Μέσω της πλατφόρμας η doValue θα μπορεί να μεταπωλεί κόκκινα δάνεια, δίνοντας πρόσβαση σε νέους επενδυτές για τα στοιχεία αυτών των οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν προσφορές και να αγοράζουν αυτά τα δάνεια online. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες συναλλαγές μέσω της πλατφόρμας doLook θα υλοποιηθούν έως τα τέλη του έτους και θα αφορούν σε πρώτη φάση μικρά χαρτοφυλάκια δανείων της τάξης των 50, 100 ή 200 εκατ. ευρώ, αλλά και αυτόνομα επιχειρηματικά δάνεια, δηλαδή τα δάνεια μιας μεγάλης επιχείρησης που οφείλει αρκετά εκατομμύρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού ομίλου doValue, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω τιτλοποιήσεων, «η πλατφόρμα doLook, που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την doValue, θα προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των αγορών σε Ελλάδα και Κύπρο για να διευκολύνει την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, που διαχειρίζονται τόσο η doValue όσο και άλλοι διαχειριστές, αξιοποιώντας τη δοκιμασμένη τεχνολογική υποδομή που έχει ήδη αναπτύξει η Debitos, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα».

Η Debitos ιδρύθηκε στη Φρανκφούρτη το 2010 και από τότε έχει κάνει συναλλαγές για περισσότερα από 640.000 δάνεια σε 16 χώρες. Θεωρείται κορυφαία εταιρεία στη δευτερογενή ηλεκτρονική αγορά χρέους, διευκολύνοντας τις εταιρείες, τις τράπεζες και τα funds να πουλήσουν δάνεια στην αγορά μέσω της ανοικτής, διαφανούς online πλατφόρμας συναλλαγών που βασίζεται στους πλειστηριασμούς. Η πλατφόρμα αξιοποιεί την ψηφιοποίηση της συνολικής διαδικασίας πώλησης και μπορεί να περιορίσει τον προσδοκώμενο χρόνο διάθεσης στις 3-8 εβδομάδες σε σύγκριση με τους 3-6 μήνες της παραδοσιακής διαδικασίας. Μέχρι τώρα περισσότεροι από 1.200 επενδυτές από όλη την Ευρώπη έχουν εγγραφεί στην Debitos.

Ετσι, οι πελάτες της doValue και όσοι αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα θα επωφεληθούν από τη διαθέσιμη ρευστότητα στην αγορά, δεδομένου ότι θα αποκτούν και πρόσβαση σε περισσότερους από 1.200 θεσμικούς επενδυτές από 16 χώρες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στην Debitos. Οι επενδυτές θα αποκτούν αφενός πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία και αφετέρου τη δυνατότητα να εκτελούν, απομακρυσμένα, due-diligence καθώς και ανάλυση των δανείων, διαχείριση δεδομένων εξ αποστάσεως, δυνατότητα διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης συναλλαγής επί των επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων. Μέσω της πλατφόρμας doLook απλοποιείται η συναλλακτική διαδικασία και, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, «εξασφαλίζεται μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά». Με παρουσία στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η doValue διαχειρίζεται σχεδόν 160 δισ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: kathimerini.gr