Μέχρι τις 9 Απριλίου οι δηλώσεις στην «Εργάνη» για τις αναστολές

Προθεσμία έως την επόμενη Παρασκευή 9 Απριλίου έχουν επιχειρήσεις – εργοδότες που έθεσαν ή πρόκειται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους εντός του Απριλίου και σε κάθε περίπτωση το διάστημα από 1η έως και 9 του μήνα. Η ειδική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» άνοιξε ήδη και δέχεται τις δηλώσεις, με το υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίζει ότι από το Σάββατο 10/4/2021 και μετά, οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για το χρονικό διάστημα από 1-9/4/2021.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις δε περιπτώσεις που πρέπει να υπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής. Επιπλέον, όσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΚΑΔ που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες.

Στον αντίποδα, όσες επιχειρήσεις είναι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον μήνα Απρίλιο 2021, υπό προϋποθέσεις, καθώς για αυτές ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που έχει θέσει εδώ κι ένα μήνα το οικονομικό επιτελείο.

Εν τω μεταξύ, παρατείνεται και τον Απρίλιο η υποχρεωτική τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, για επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών, εφόσον βέβαια η φύση της εργασίας το επιτρέπει. Αντίστοιχα, εφαρμόζεται και κατά τον τρέχοντα μήνα το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου έλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

Τέλος, από χθες, οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν στο σύστημα «Εργάνη» το ειδικό απολογιστικό έντυπο Ε11, που αφορά τη γνωστοποίηση λήψης άδειας ειδικού σκοπού καθώς και συνεχιζόμενης κανονικής άδειας έως και 15 Απριλίου, καθώς και για ορθές επαναλήψεις που αφορούν το διάστημα από 1η Φεβρουαρίου 2021 έως και 31 Μαρτίου 2021.