«Μαγνήτης» για τους επενδυτές τα πορτογαλικά 10ετή ομόλογα

Παρά την υποχώρηση των αποδόσεων στα πορτογαλικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι επενδυτές επιμένουν σε αυτά, καθώς η οικονομία συνεχίζει να σημειώνει αλματώδη πρόοδο την τελευταία τετραετία. Σε αντίθεση με την ανασφάλεια που επικρατεί στις διεθνείς αγορές από την κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων, τη διαμάχη Ρώμης – Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό και την αβεβαιότητα για το Brexit, τα πορτογαλικά ομόλογα αποτελούν πόλο σταθερότητας. Οι Allianz Global Investors, Amundi και Aberdeen Standard Investments έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους σε αυτά λόγω της θετικής προοπτικής για την πορεία του δημοσίου χρέους της χώρας, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg. Αυτό επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, από την αναβάθμιση της προοπτικής για το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας από τη Fitch Ratings τον Μάιο, αφού η S&P Global Ratings είχε αυξήσει τη βαθμολογία της οικονομίας από το ΒΒΒ- στο ΒΒΒ μόλις πριν από λίγους μήνες.

Η Πορτογαλία αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις ελκυστικότερες επενδυτικές επιλογές στην Ευρωζώνη. Από τη μία πλευρά, η Ιταλία δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια λόγω των τριβών ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό. Από την άλλη πλευρά, το γενικευμένο περιβάλλον ανασφάλειας που επικρατεί σήμερα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων σε αρνητικό πρόσημο. Οπότε, αν και οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παραμένουν υψηλότερες και άρα ελκυστικότερες από άλλες ασφαλείς επιλογές. Πόσο μάλλον εάν αναλογιστεί κανείς πως η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα οδεύει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, γεγονός που πείθει τους επενδυτές για τη σταθερότητα της οικονομίας.

«Εχουμε αυξήσει την έκθεσή μας στα πορτογαλικά ομόλογα και θα συνεχίσουμε για διατηρούμε τις τοποθετήσεις αυτές παρά το πρόσφατο ράλι», σχολιάζει ο Ρος Χάτσισον, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Aberdeen Standard, το ενεργητικό της οποίας ανέρχεται στα 643 δισ. δολάρια. Το εννεάμηνο ράλι στις τιμές των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων οδήγησε τις αποδόσεις τους στο ιστορικό χαμηλό του 0,747% τη Δευτέρα. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα 10ετή γερμανικά ομόλογα έχει συρρικνωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, δηλαδή περίπου στις 100 μονάδες βάσης. Αντίθετα, το spread με τα 10ετή ιταλικά ομόλογα έχει εκτοξευθεί στις 186 μονάδες βάσης, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1997 και επιβεβαιώνοντας τις αμφιβολίες των επενδυτών για την προοπτική της ιταλικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα έχει καταφέρει να εγκαθιδρύσει ένα περιβάλλον σταθερότητας χάρις στη συντηρητική διαχείριση του προϋπολογισμού, πείθοντας την Κομισιόν ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα μπορεί να αντεπεξέλθει στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. Εκτός της άρτιας δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogoup, Μάριο Σεντένο, έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το επιχειρείν, οδηγώντας στη μείωση της ανεργίας κατά το ήμισυ και στην εκτόξευση των δημοσίων εσόδων από τον τουρισμό αλλά και άλλους κλάδους της οικονομίας.«Η Πορτογαλία βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να περάσει, από την περιφέρεια, σχεδόν στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Εχει ακόμη να καλύψει μεγάλη απόσταση, αλλά νομίζω πως θα τα καταφέρει», σχολιάζει ο Μόρο Βιτοργκέλι.

Πηγή: kathimerini.gr