Μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα αναβαθμίζουν το κέντρο του Πειραιά

Επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ για την αστική ανάπλαση σημαντικών τμημάτων του Πειραιά, με σημείο αναφοράς ασφαλώς τον Αγιο Διονύσιο και τις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», υλοποιούνται ήδη ή πρόκειται να αρχίσουν να «τρέχουν» τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Dimand Real Estate, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων η οποία ξεκίνησε πριν από τρία και πλέον χρόνια την επένδυση στον Αγιο Διονύσιο, σε κοινοπραξία με την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανακατασκευής και Ανάπτυξης), προχώρησε πρόσφατα στην έναρξη της ανάπτυξης τριών νέων ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την κατασκευή 200 επιπλωμένων διαμερισμάτων με κεντρική διαχείριση και η οποία επί του παρόντος υλοποιείται αποκλειστικά από την Dimand Real Estate. Οπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «το 50% του έργου αφορά ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων και το άλλο 50% ανάπτυξη οικοπέδου. Θα δημιουργηθούν περίπου 9.000-10.000 τ.μ. κατοικιών, τις οποίες σχεδιάζουμε να εκμισθώνουμε, όχι όμως μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων». Τα δύο από τα τρία ακίνητα επί των οποίων κατασκευάζονται οι νέες αυτές κατοικίες ανήκαν στο παρελθόν στον όμιλο «Παπαστράτου». Το έργο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις αρχές του 2021 και σταδιακά έως το τέλος του ίδιου χρόνου.

Η επιλογή της νέας επένδυσης έγινε ως απάντηση της Dimand στις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου του Πειραιά, μετά τη σταδιακή λειτουργία του επιχειρηματικού πάρκου, που ανέπτυξε η εταιρεία, αξιοποιώντας τις πρώην εγκαταστάσεις της ιστορικής καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτου».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, το γεγονός ότι η περιοχή θα έχει πλέον μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων (περίπου 10.000) έχει ενισχύσει και τις ανάγκες στέγασης, γεγονός που πυροδότησε τη δεύτερη φάση της επένδυσης, για την κατασκευή και κατοικιών.

Η πρώτη φάση της ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων του «Παπαστράτου» ανήλθε σε 150 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία τριών υπερσύγχρονων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας ανωδομής 65.000 τ.μ., πλέον 22.000 τ.μ. υπόγειων και υπέργειων χώρων στάθμευσης. Στη συγκεκριμένη επένδυση, εκτός από την EBRD, που αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Dimand, συμμετέχει και η Grivalia του ομίλου Eurobank, στην κατοχή της οποίας θα περιέλθει το σύνολο του επιχειρηματικού πάρκου.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, το σύνολο των εγκαταστάσεων θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς χρήση μέχρι το τέλος Απριλίου, με την εταιρεία Teleperformance και την Alpha Bank να αποτελούν τους δύο μισθωτές. Η πρώτη έχει μισθώσει 53.000 τ.μ. και η δεύτερη έχει μισθώσει 12.000 τ.μ., ενώ συνολικά στο πάρκο θα εργάζονται καθημερινά περίπου 10.000 άνθρωποι. Εκτός από τα γραφεία, ετοιμάζεται κι ένας τομέας εστίασης με καφέ κι εστιατόρια εντός του συγκροτήματος.

«Το βασικότερο στοιχείο είναι ότι πρόκειται για επιχειρηματικό πάρκο εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που παράγουν ψηφιακές τεχνολογίες αντί για τσιγάρα. Ακόμη και η Alpha Bank στεγάζει στα κτίριά μας τα τμήματα πληροφορικής και ψηφιακών τεχνολογιών της», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος. Μάλιστα, η Dimand Real Estate αναζητεί πλέον και νέα ακίνητα για την ανάπτυξη κατοικιών και γραφείων, καθώς η ζήτηση είναι πολύ υψηλή. Ο λόγος είναι οι εξαιρετικές προσβάσεις που προσφέρει η περιοχή, καθώς απέχει μόλις 250 μέτρα από τους σταθμούς τραμ, προαστιακού, ΗΣΑΠ και του υπό κατασκευήν σταθμού «Μανιάτικα» της γραμμής 3 του μετρό στον Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του Δήμου Πειραιά, που έχει σταθεί αρωγός σε όλα τα στάδια της συγκεκριμένης επένδυσης, έχει συμφωνηθεί και η δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου.

Συγκεκριμένα, κατόπιν υπόδειξης του δήμου, θα δημιουργηθεί ένα σκοπευτήριο προδιαγραφών της ΓΓΑ, όπως επίσης και μια παιδική χαρά έξι στρεμμάτων, σε οικόπεδο της «Παπαστράτος». Αμφότερα θα έχουν ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα αποτελέσουν δωρεά των επενδυτών προς τον Δήμο Πειραιά.

Το πιο «πράσινο» κτίριο της Ελλάδας

Μετά τον Αγιο Διονύσιο, σειρά πλέον παίρνει η ανάπλαση του εμβληματικού κτιρίου του Πύργου του Πειραιά, μια νέα επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ από το σχήμα της Dimand-EBRD και της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (πρώην Εθνική Πανγαία). Ο Δήμος Πειραιά «έτρεξε» τον σχετικό διαγωνισμό τους προηγούμενους μήνες, από τον οποίο προέκυψε ο εν λόγω ανάδοχος και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου.

Οπως εξηγεί ο κ. Ανδριόπουλος, «στον Πύργο του Πειραιά σχεδιάζουμε μια μεικτή χρήση εμπορίου και γραφείων. Στο ισόγειο θα λειτουργήσουν περίπου 7.000 τ.μ. εμπορικών χώρων και στο υπόλοιπο κτίριο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα από τα πιο σύγχρονα γραφειακά συγκροτήματα της χώρας». Τα γραφεία αυτά σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να απευθυνθούν κατά κύριο λόγο στις ναυτιλιακές εταιρείες της περιοχής, ή όσες ίσως θα ήθελαν να τοποθετηθούν στο ακίνητο και σήμερα λειτουργούν τα γραφεία τους σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρόθεση των επενδυτών είναι το συγκεκριμένο ακίνητο να αποτελέσει το πιο «πράσινο» κτίριο της Ελλάδας, τόσο σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όσο και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, αλλά και στη χρήση πρωτοποριακών υλικών. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, στόχος είναι ο Πύργος του Πειραιά να είναι πλήρως λειτουργικός με τη νέα του μορφή εντός του 2022.

Πηγή: kathimerini.gr