Μεγάλη αύξηση θέσεων εργασίας στο Σίτι του Λονδίνου

Οι ευοίωνες προοπτικές για τη βρετανική οικονομία σε συνδυασμό με την επικείμενη άρση όλων των περιορισμών στη χώρα διευκολύνουν τον κλάδο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο οποίος βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Αλλωστε, προβλέπει ότι η οικονομία θα ακολουθήσει ακόμη πιο δυναμική πορεία, ευνοώντας τις δραστηριότητες που σχετίζονται με συναλλαγές και επενδύσεις. Και αυτό μπορεί να αιτιολογήσει γιατί τον Ιούνιο οι θέσεις εργασίας στο Σίτι του Λονδίνου σχεδόν τριπλασιάστηκαν εν συγκρίσει με τα δεδομένα του Ιουνίου του 2020.

Οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι επενδυτικοί όμιλοι γεμίζουν αισιοδοξία, καθώς προσβλέπουν στο ότι στις 19 Ιουλίου και οι τελευταίοι περιορισμοί της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αρθούν.

Στα τέλη του προηγουμένου μήνα ήταν διαθέσιμες 3.330 θέσεις εργασίας, δηλαδή είχαν φθάσει τα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιανουάριο του 2019. Συγκρινόμενες δε με τις αντίστοιχες του περυσινού Ιουνίου, κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 192%, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας προσλήψεων Morgan McKinley, τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες.

Επιπλέον, το διάστημα των τελευταίων τριών μηνών άνοιξαν οι περισσότερες θέσεις εργασίας από το τρίτο τρίμηνο του 2019. Παρά την αύξηση των θέσεων εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο, όμως, θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός. Οπως καταγράφεται στα στοιχεία της Morgan McKinley, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εισήλθαν στην εν λόγω αγορά περίπου 14.000 άνθρωποι.

Επιπλέον, σε ετήσια βάση οι αναζητούντες εργασία αυξήθηκαν κατά 49%, ενόσω η αγορά αρχίζει πλέον να ανακτά δυνάμεις και ταχύτητα μετά τη δραματική διακοπή λόγω κορωνοϊού. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση της συνομοσπονδίας βρετανικών βιομηχανιών και της PwC, η οποία αφορά τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ομίλους διαχείρισης κεφαλαίων, η οποία έδειξε ότι επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για τέταρτο τρίμηνο στη σειρά.

Πάντως, αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στα τέλη του 2020, το Σίτι έχασε τη θέση του ως κορυφαίο χρηματοπιστωτικό και χρηματιστηριακό κέντρο, ενώ οι Βρυξέλλες πιέζουν τις εταιρείες του κλάδου να μετακινήσουν τις δραστηριότητες των συναλλαγών και των επιχειρηματικών συμφωνιών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πολύ πρόσφατα ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, παρουσίασε το σχέδιό του για την αναζωογόνηση του Λονδίνου στη νέα εποχή. Στόχος του είναι να συναφθούν νέες συμφωνίες στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, προσβλέποντας στο να προσελκύσει επενδύσεις και το Σίτι να ξαναγίνει ένα ανοιχτό και παγκόσμιο κέντρο.

Πηγή: kathimerini.gr