Μεγάλη αύξηση της απασχόλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2015 έφθασε ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς. Ενισχύονται, ως εκ τούτου, τα σενάρια που θέλουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προχωρεί άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων. Είναι πολύ πιθανόν η επόμενη αύξηση να ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση της Fed, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 20 με 21 Μαρτίου, υπό τον Τζερόμ Πάουελ, τον νέο της πρόεδρο. Αποθαρρυντικά είναι, ωστόσο, τα στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ, διότι ενισχύθηκαν σε χαμηλότερο ρυθμό από πέρυσι.

Τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 313.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς έκαναν λόγο για 200.000 θέσεις. Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενισχύεται σταθερά. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 4,1% πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι υπολογίζονται στο 1,4 εκατ. άτομα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Το ποσοστό των απασχολουμένων ως προς τον πληθυσμό των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 60,4%. Επίσης, οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 50ετίας.

Παράλληλα, όμως, τα ωρομίσθια ενισχύθηκαν μόνον κατά 2,6% τον Φεβρουάριο του 2018 σε σχέση με πέρυσι. Τον Ιανουάριο αυξήθηκαν 2,9%. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η αύξηση των ωρομισθίων κατά 2,9% τον Ιανουάριο είχε προκαλέσει τη μαζική φυγή κεφαλαίων από τη Wall Street, οδηγώντας σε βίαιη διόρθωση τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών. Βάσει των τελευταίων στοιχείων για την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη μετριοπαθή ενίσχυση των μισθών, διαμορφώνεται το ιδανικό σενάριο για τη Wall Street.

Υπάρχει μία τουλάχιστον αύξηση των μισθών που είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αρα κάποιοι εργοδότες προσφέρουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν υποψηφίους με τα κατάλληλα προσόντα, δηλώνει μερίδα οικονομολόγων στην εφημερίδα New York Times.

Οι αυξήσεις στα μπόνους που ανακοίνωσαν ορισμένες εταιρείες, αφού πέρασε το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία για τα ωρομίσθια που λαμβάνει υπ’ όψιν του το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, τα στοιχεία του Φεβρουαρίου για την απασχόληση και τους μισθούς μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για να αξιολογήσει κανείς ενδεχόμενες επιπτώσεις.

Πηγή: kathimerini.gr