Μελετά plan B η Γερμανία σε περίπτωση σκληρού Brexit

Την περίπτωση ενός «σκληρού Brexit» μελετά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το συμπέρασμα προκύπτει από δηλώσεις στελέχους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Stuttgard Zeitung σε καθεστώς ανωνυμίας. «Είναι ασφαλώς προς το συμφέρον της γερμανικής κυβέρνησης η έξοδος της Βρετανίας να γίνει κατά συντεταγμένο τρόπο» τόνισε η εν λόγω πηγή, αλλά προσέθεσε πως «θα ήταν συνετό να προετοιμαστούμε για την περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό».

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για παν ενδεχόμενο, η ίδια πηγή ανέφερε πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μελετά την προοπτική «να θεσπίσει μέτρα αλλά και να προσλάβει και να εκπαιδεύσει πρόσθετο προσωπικό ιδιαιτέρως για τις υπηρεσίες των τελωνείων». Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει, άλλωστε, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προετοιμάσει νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη μετατροπή του νομικού καθεστώτος ορισμένων εταιρειών περιορισμένης ευθύνης. Διευκρινίζει μάλιστα πως οι σχετικοί κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή ανεξαρτήτως του αν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για την έξοδο της Βρετανίας.

Από βρετανικής πλευράς, πάντως, ο Ντομινίκ Ράαμπ, υπουργός αρμόδιος για το Brexit, δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Μιλώντας χθες στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας δήλωσε πως «έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, σημειώνουμε σημαντική πρόοδο κάθε εβδομάδα και η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών». Σημειωτέον ότι μόλις μία ημέρα νωρίτερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε «καταστρεπτική» τη στρατηγική που εφαρμόζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Πηγή: kathimerini.gr