Μεταναστεύουν από τις Βαλεαρίδες εξαιτίας των υψηλών ενοικίων

Στον ήχο μιας βαλίτσας να σέρνεται στα πλακόστρωτα είναι πλέον συνηθισμένοι οι μόνιμοι κάτοικοι των ισπανικών Βαλεαρίδων Νήσων, όπου τα ενοίκια έχουν ανεβεί στα ύψη λόγω των παραθεριστών που αποζητούν τον ήλιο της Μεσογείου.

Ο τουρισμός, που συνεισφέρει κατά 11% στο ΑΕΠ της Ισπανίας, υποχρεώνει τους κατοίκους να μεταναστεύουν μακριά από το σύμπλεγμα των 11 ισπανικών νησιών, μεταξύ αυτών η Μαγιόρκα, η Ιμπιζα και η Φορμεντέρα. Το κόστος των ενοικίων αποθαρρύνει επίσης τους εποχικούς εργαζομένους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τα νησιά, αφού συντηρούν τα τουριστικά θέρετρα και τα μαγαζιά τους θερινούς μήνες.

Εκτός όμως από τον υπερτουρισμό, τα ενοίκια στις Βαλεαρίδες Νήσους έφτασαν σε τεράστια ύψη εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού και της αντίστοιχης αύξησης στη ζήτηση διαμερισμάτων. Συνολικά στα έντεκα νησιά ο πληθυσμός αυξήθηκε πέρυσι κατά 21.000 ανθρώπους.

Τουλάχιστον 800 ευρώ είναι το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο σε παραθαλάσσιες περιοχές ή στην Πάλμα, πρωτεύουσα της Μαγιόρκας, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Οι τουρίστες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή πράγματι ξοδεύουν τόσα χρήματα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ωστόσο ο μισθός των εποχικών εργαζομένων δεν τους επιτρέπει να αφιερώνουν τόσα υψηλά ποσά μόνο για το ενοίκιο. «Είτε δεν βγάζουν αρκετά είτε έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κάτι που δεν αρέσει στους ιδιοκτήτες» που τους αξιολογούν, δήλωσε στην Deutsche Welle η Ναταλία Μπουένο, πρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Στην Ιμπιζα, το πρόβλημα είναι ακόμη παλαιότερο και πιο εκτεταμένο. Εκεί, ακόμη και τα ενοικιαζόμενα κρεβάτια μπορεί να χρεωθούν έναντι 400-500 ευρώ τον μήνα. «Είχε έρθει μια συνάδελφος με μετάθεση από τη Βαλένθια. Εδώ πλήρωνε 900 ευρώ τον μήνα για ένα μικρό δωμάτιο», το οποίο βρισκόταν μία ώρα μακριά από τον χώρο εργασίας της, ενώ με τα μισά χρήματα θα μπορούσε να ενοικιάσει στη Βαλένθια μονοκατοικία με πισίνα, όπως δήλωσε στην Deutsche Well κάτοικος της Ιμπιζα. «Μπορείτε να φανταστείτε τι διάλεξε τελικά», συμπλήρωσε. Οι μισθοί των κατοίκων στα έντεκα νησιά δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό που «τρέχουν» τα ενοίκια. Πάνω από το 60% των κατοίκων στις Βαλεαρίδες Νήσους είχε το 2017 εισόδημα μικρότερο των 21.000 ευρώ ετησίως, ενώ το 1/3 είχε κάτω από 12.000 ευρώ, αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle. Η Airbnb και αντίστοιχες εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των ενοικίων «στο κόκκινο». Τον Απρίλιο υπολογίζεται ότι μόνο στην Ιμπιζα προσφέρονταν περίπου 26.000 κρεβάτια μέσω Airbnb και μάλιστα οι μισές από τις αγγελίες που τα προσφέρουν είναι παράνομες. Το 2018 διώχθηκαν μόλις 233 ιδιοκτήτες.

Οι Αρχές της Πάλμα έχουν προχωρήσει περισσότερο στον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η ρύθμιση που επιβλήθηκε το 2018 επιτρέπει αποκλειστικά τη μίσθωση μονοκατοικιών και εφόσον αυτές δεν βρίσκονται σε προστατευμένη περιοχή, κοντά στο αεροδρόμιο ή σε κτίρια που δεν προορίζονται για κατοικίες. Το πρόστιμο για την παραβίαση του νόμου είναι στις 300.000 ευρώ, αναφέρει το Bloomberg.

Οι διαμαρτυρίες σχετικά με τη συμπεριφορά τουριστών τετραπλασιάστηκαν μεταξύ του 2014 και του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του δημαρχείου της Μαγιόρκα. Εκτός από την αναμενόμενη αύξηση των ενοικίων, οι μόνιμοι κάτοικοι ενοχλούνται από την ασέβεια που δείχνουν ορισμένοι τουρίστες και την ηχορρύπανση που προκαλούν.

«Η Πάλμα θα έπρεπε να είναι μια κατοικήσιμη πόλη και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι οι κάτοικοι να υποχρεώνονται να φύγουν», είχε δηλώσει πέρυσι ο Αντονι Νογκέρα, δήμαρχος της Πάλμα.