Μετρητά τέλος στα ταμεία των εφοριών

Στην κατάργηση των συναλλαγών με μετρητά στις εφορίες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Σε απόφαση, η οποία τροποποιεί τις αρμοδιότητες των τμημάτων Εσόδων των εφοριών, ορίζεται ότι η είσπραξη ποσών από τις εφορίες γίνεται αποκλειστικά με επιταγές και πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και μόνο στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η εξόφλησή τους σε τράπεζα ή στο ταχυδρομείο. Να σημειωθεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς οι εφορίες δέχονταν πληρωμές σε μετρητά μέχρι και του ποσού των 250 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις κλπ) και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αλλαγές που προβλέπονται, όλοι οι φόροι θα εξοφλούνται πλέον σε τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ. Αν δεν είναι εφικτή η πληρωμή σε τράπεζα (π.χ. δεν υπάρχει σε λογική απόσταση) τότε μπορεί να εξοφληθεί και στο ταμείο της εφορίας αλλά μόνο με τραπεζική επιταγή ή πιστωτική-χρεωστική κάρτα.

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης των περισσότερων φόρων μέσω τραπεζών καθώς σχεδόν το σύνολο των φόρων έχει αποκτήσει Ταυτότητα Οφειλής, δηλαδή έναν μακροσκελή αριθμό με τον οποίο γίνεται η εξόφληση στην τράπεζα. Να σημειωθεί ότι δεν είναι ακόμη εφικτή η πληρωμή σε τράπεζα των ρυθμισμένων οφειλών καθώς δεν έχουν αποκτήσει ταυτότητα οφειλής. Η πληρωμή των δόσεων για ρυθμισμένες οφειλές εξακολουθεί να γίνεται στα ταμεία των εφοριών.

Πηγή:www.capital.gr