Με δασμούς ύψους 50 δισ. δολαρίων απαντά η Κίνα στις ΗΠΑ

Η Κίνα απάντησε έντονα μέσω κρατικών μέσων σήμερα στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για επιβολή δασμών 50 δισ. δολαρίων επί κινεζικών προϊόντων, ωστόσο αφήνοντας παράλληλα κάποιο παράθυρο για διαπραγμάτευση.

Αργά την Παρασκευή, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει πρόσθετους δασμούς της τάξης του 25% σε 659 προϊόντα αξίας, 50 δισ. δολαρίων, ως απάντηση στην αμερικανική επιβολή δασμών. «Ο έξυπνος ανδρας χτίζει γέφυρες, ο ανόητος χτίζει τοίχους», μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο της Κίνας, Σινχουά, μεταφέροντας σχόλια αξιωματούχου σύμφωνα με τα οποία η Κίνα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Οι πρώτοι δασμοί, ύψους 34 δισεκ. δολαρίων, θα τεθούν σε εφαρμογή στις 6 Ιουλίου και θα αφορούν μια σειρά αγροτικών προϊόντων, αυτοκινήτων και αλιευμάτων.

«Ακολουθώντας το μονοπάτι της διεύρυνσης και του ανοίγματος, η Κίνα δίνει την καλύτερη απάντηση στην εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτή είναι και η ευθύνη που έχουν μεγάλες χώρες στον κόσμο», αναφέρει ακόμα το τηλεγράφημα του Πρακτορείου Σινχουά.

Κεντρικό άρθρο στην επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος καταδικάζει αυτό που χαρακτηρίζει ως «εμμονή να διαδραματίζει τον επαίσχυντο ρόλο του παγκόσμιου οικονομικού διαταρακτή» από την πλευρά της κυβέρνησης Τραμπ.

Προσθέτει ακόμα ότι δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και υποστηρίζει ότι η υποκίνηση ενός εμπορικού πολέμου θα ήταν καταστροφική για το διεθνές εμπόριο, τα πολυμερή εμπορικά συστήματα και τις αλυσίδες της παγκόσμιας παραγωγής. «Όλος ο πλανήτης θα χρειαστεί να πληρώσει τον λογαριασμό για τις λανθασμένες κινήσεις της αμερικανικής μονομέρειας», αναφέρει ακόμα η εφημερίδα.

Επίσης, σε κεντρικό της άρθρο η επίσημη αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily υποστηρίζει ότι το μέτρο αποτελεί «παραβίαση του πνεύματος των πρόσφατων εμπορικών συνομιλιών μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών» και ότι θα στραφεί κατά της Ουάσινγκτον αν δεν αλλάξει στάση.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, οι δασμοί που θα επιβληθούν σε άλλα αμερικανικά προϊόντα θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία και την τεχνολογία και δεσμεύθηκε να επιβάλει περαιτέρω δασμούς εάν η ασιατική χώρα προχωρήσει σε αντίποινα. Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου απάντησε αμέσως ότι το Πεκίνο θα επιβάλει με τη σειρά του «ταυτόσημους» τελωνειακούς δασμούς καλώντας τις υπόλοιπες χώρες σε «συλλογική δράση» εναντίον αυτής της «οπισθοδρομικής και ξεπερασμένης συμπεριφοράς» της Ουάσινγκτον.

Πηγή: kathimerini.gr