Με την καθιέρωση ηλεκτρονικής βίζας, η Ρωσία ενισχύει τον τουρισμό

H κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν λαμβάνει δραστικά μέτρα για να διευκολύνει την είσοδο επισκεπτών στη Ρωσία, καθώς φαίνεται να αναγνωρίζει πια τη θετική επίδραση που έχει ο τουρισμός στην οικονομία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Ηδη από τις αρχές Οκτωβρίου έχει τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα ηλεκτρονικής βίζας για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Αγία Πετρούπολη από 53 χώρες. Ανάλογη εφαρμογή για όλη τη Ρωσία θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές Ιανουαρίου του 2021, απλουστεύοντας έτσι τη διαδικασία απόκτησης βίζας για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και μειώνοντας το κόστος μέχρι τα 50 δολάρια.

«Η Ρωσία αντιμετωπίζει σήμερα τον τουρισμό ως στρατηγικό κλάδο της οικονομίας», δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg η Ζαρίνα Ντογκούζοβα, η οποία είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα ηλεκτρονικής βίζας στην ομοσπονδιακή υπηρεσία τουρισμού της χώρας (Rostotourism). Η κ. Ντογκούζοβα μίλησε στο περιθώριο της  συνόδου που έλαβε χώρα στη Ρωσία υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ, όπου συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών-μελών. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το 2018, με το Κρεμλίνο να δίνει το δικαίωμα εισόδου στη χώρα χωρίς βίζα σε 3 εκατ.  άτομα μόνο για τη συγκεκριμένη περίσταση. Πηγές του πρακτορείου Bloomberg αποκαλύπτουν πως έκτοτε ο πρόεδρος Πούτιν πείσθηκε πως ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να διαχειριστεί τη μαζική είσοδο τουριστών χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της χώρας.

Η Ρωσία εξετάζει ανάλογα συστήματα ηλεκτρονικής βίζας που έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ. Οι χώρες αυτές δέχονται συνολικά περίπου 250 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο. Ωστόσο, πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής βίζας δεν θα έχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία, που απαρτίζουν τη συμμαχία ανταλλαγής πληροφοριών Five Eyes. Οι κάτοικοι της συμμαχίας αυτής θα μπορούν να αποκτήσουν βίζα με τον παραδοσιακό γραφειοκρατικό τρόπο.

Με την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής βίζας, η Ρωσία προβλέπει πως τα έσοδα από τον τουρισμό σχεδόν θα τριπλασιαστούν στα 29 δισ. δολάρια έως το 2035. Ανάλογες ήταν οι δαπάνες των Ρώσων στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους. Εάν οι προβλέψεις της κυβέρνησης υλοποιηθούν, τότε η Ρωσία θα συμπεριληφθεί στη δεκάδα των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών από τη 16η θέση που καταλαμβάνει σήμερα.

Πηγή: kathimerini.gr