Με 500 εκατ. θα χρηματοδοτηθούν καινοτόμες μικρομεσαίες, startups

Κοσμοσυρροή σημειώθηκε χθες στην επίσημη παρουσίαση του επενδυτικού ταμείου EquiFund. Πολιτικοί, τραπεζίτες, στελέχη επιχειρήσεων, ενδιαφερόμενοι επενδυτές, φοιτητές και πολλοί άλλοι ήταν μεταξύ των ενδιαφερομένων που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά τα εννέα επενδυτικά ταμεία που θα χρηματοδοτήσει το EquiFund, με 300 εκατ. ευρώ. Και όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι πόροι αυτοί θα πρέπει να συναντήσουν τους πόρους των ιδιωτών (200 εκατ.), έτσι ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Στόχος, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να κινητοποιηθούν κεφάλαια μισού δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, σε μια προσπάθεια που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε από την πρώτη στιγμή. Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός σχετικά με το αν οι Ελληνες επιχειρηματίες πρέπει να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, είπε πως «αν όχι τώρα (δεν επενδύσουν οι επιχειρηματίες) που η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της, τότε πότε;» και αν «όχι αυτοί, τότε ποιοι;».

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός κάλεσε τόσο τους ομογενείς όσο και τους Ελληνες που εργάζονται στο εξωτερικό, αν όχι να επιστρέψουν και να δουλέψουν στην Ελλάδα, να συμβάλουν στην προσπάθεια του EquiFund, που ένας στόχος του είναι να ανατρέψει τη φυγή επιστημόνων (brain drain).

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης είπε ότι στην παρούσα συγκυρία προτεραιότητα συνιστά, πρώτον, η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και, δεύτερον, η χρηματοδότηση ΜμΕ και του ανθρώπινου δυναμικού, που συνιστούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε το EquiFund πολύ σημαντική υπόθεση για την Ελλάδα και την οικονομία της. «Δεν είναι μόνον ένα fund που φέρνει χρήματα. Αποτελεί ένα ολιστικό εργαλείο που θα φέρει καλές πρακτικές στη μεταφορά τεχνογνωσίας, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στις αγορές, στο marketing κ.ά.», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους οι διαχειριστές των κεφαλαίων εμφανίστηκαν αισιόδοξοι. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι, παρά τη μεγάλη πολυπλοκότητα και το μέγεθος των προς επένδυση κεφαλαίων, διαθέτουν πλέον την εμπειρία και τη δυνατότητα να φέρουν εις πέρας το έργο. Ηδη έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα που παράγει επιχειρηματίες και επιχειρηματικές ιδέες, όπως είναι οι πρωτοβουλίες EGG, Metavallon, Microsoft Innovation Center, Cosmote Startup, Invent ICT κ.ά. Επίσης μπορούν να εξευρεθούν επιχειρηματικά σχέδια και εκτός Ελλάδος, αλλά με περιορισμούς.

Πάντως, όπως ανέφεραν οι διαχειριστές, στόχος είναι η παγκόσμια αγορά. «Ακολουθούμε το σκανδιναβικό μοντέλο, που από την πρώτη κιόλας ημέρα βλέπει τις διεθνείς αγορές», είπε από την πλευρά της Μetavallon η Μυρτώ Παπαθάνου. Ο Δημήτρης Καλαβρός της Velocity Partners υποστήριξε ότι υπάρχουν εγχώριες αγορές που αξίζουν την προσοχή, όπως ο τουριστικός και ο ναυτιλιακός. «Αν μια τουριστική ιδέα-εφαρμογή πετύχει στην Ελλάδα, στη συνέχεια σχετικά εύκολα μπορεί να γίνει η μεταφορά της στην ισπανική, ιταλική και γιατί όχι και στην αμερικανική αγορά».

Πάντως, παρά τους μήνες προετοιμασίας, από τα εννέα funds που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση, δύο δεν έχουν εξασφαλίσει πλήρως τη χρηματοδότηση ιδιωτών. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Τα εννέα funds έχουν ορίζοντα πενταετίας για να επενδύσουν σε νέες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιπλέον πέντε χρόνια αποεπένδυσης, προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους εγχώριοι και ξένοι επενδυτές. Η χρηματοδότηση του ΕquiFund προέρχεται από το ΕΣΠΑ (200 εκατ. ευρώ), το πακέτο Γιούνκερ (40 εκατ. ευρώ), το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείου (60 εκατ. ευρώ) και ιδιώτες επενδυτές (200 εκατ. ευρώ).

Πηγή: kathimerini.gr