Μηδενική ανάπτυξη λόγω Brexit στη Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναγνώρισε χθες ότι εντείνεται η ανησυχία για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου στο 0% (από 0,2% τον Μάιο) και διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,75%. Το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο τρέχον επίπεδο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών είχαν δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί σύντομα.

Η ΤτΑ επανέλαβε χθες ότι τα επιτόκια δανεισμού θα πρέπει να αυξηθούν λίγο και σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα αποφύγει μια καταστροφική έξοδο χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε. Παράλληλα αναφέρθηκε στην επιδείνωση των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία, που ανάγκασε αυτή την εβδομάδα την ΕΚΤ, την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να στείλουν σήμα ότι θα χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική αν υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης και κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. «Παγκοσμίως έχουν ενισχυθεί οι εμπορικές εντάσεις.

Σε τοπικό επίπεδο έχει αυξηθεί η εικαζόμενη πιθανότητα για Brexit χωρίς συμφωνία», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της ΤτΑ. Ωστόσο η  στερλίνα υποχώρησε χθες έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι τα βρετανικά επιτόκια δανεισμού δεν θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία (για το Brexit), η επιτροπή νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα αλλάξει τόνο πολύ γρήγορα και θα υποστηρίξει την οικονομία μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού», σχολίασε στο Reuters ο Τόμας Που, οικονομολόγος της Capital Economics.

Πηγή: kathimerini.gr