Μοχλός ανάκαμψης για την Ευρώπη το 5G

Πολύ πιθανόν η επόμενη χρονιά να είναι και η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη και τις προσπάθειές της να συμβαδίσει τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας 5ης γενιάς για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Η αποστολή του να εισαγάγει την εν λόγω τεχνολογία, η οποία υπόσχεται ταχύτητες έως και 20 φορές υψηλότερες από ό,τι σήμερα, μπορεί να έχει ζωτική σημασία για το πόσο ανταγωνιστικότερη εξέρχεται της καταστροφικής κρίσης του κορωνοϊού. Εχοντας κατά νουν όλα τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Ενωση διοχετεύει το ένα πέμπτο των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ σε έργα, τα οποία στόχο έχουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές δυνατότητες των κρατών-μελών της. Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι κινητής τηλεφωνίας επί μακρόν έδειχναν απρόθυμοι να αρχίσουν να επενδύουν στα δίκτυα 5ης γενιάς, τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν «έξυπνα» εργοστάσια και οχήματα αυτόνομης οδήγησης.

Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχει σαφήνεια σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων ως προς το εάν πρέπει η Γηραιά Ηπειρος να υποχωρήσει στο αίτημα των ΗΠΑ να διακόψει τους δεσμούς της με την Huawei και άλλους κινεζικούς ομίλους και να μην προμηθεύεται από αυτούς τεχνολογικό εξοπλισμό. Ωστόσο, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι έτοιμος να προχωρήσει το 2021, θέλοντας να μην υστερήσει, στηριζόμενος στις οικονομικές δεσμεύσεις της Ε.Ε. για την τεχνολογία και ενώ, ταυτόχρονα, η διακυβέρνηση στις ΗΠΑ αλλάζει. «Δυστυχώς η Ευρώπη έχει μείνει πίσω», παραδέχεται ο Πεκά Λούντμαρκ, διευθύνων σύμβουλος του φινλανδικού ομίλου κατασκευής εξοπλισμού δικτύων Nokia. «Αλλά η ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς ήδη έχει επιταχυνθεί και το 2021 πιστεύω πως θα προωθηθούν πιο γρήγορα στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.». Από την πλευρά της η ανταγωνίστρια σουηδική Ericsson προβλέπει ότι η κάλυψη σε δίκτυα 5ης γενιάς από το σχεδόν 1% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη το 2020 θα φθάσει στις δυτικές χώρες στο 55% και στις ανατολικές και κεντρικές στο 27% κατά την προσεχή πενταετία. Δοθέντος τούτου, η Γηραιά Ηπειρος θα μπορέσει να εδραιώσει επί της τεχνολογίας την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Βέβαια, είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες θα πληρώσουν την Ericsson, τη Νokia και την Huawei με δισεκατομμύρια δολάρια για τον εξοπλισμό 5ης γενιάς.

Τον Ιούλιο, οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι εταιρείες με τη σειρά τους ξεκίνησαν την κατάρτιση σχεδίων. «Μόλις έγινε η ανακοίνωση, όλο το καλοκαίρι εργαζόμασταν, ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε υλοποιήσιμους στόχους», τόνισε ο Χοσέ Μαρία Αλβάρεθ – Παγιέτε, διεύθυνων σύμβουλος του ισπανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου της Telefonica. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία εκπρόσωπός της ανέφερε ότι οι πρώτες δόσεις της οικονομικής βοήθειας θα αρχίσουν να διατίθενται από το καλοκαίρι του 2021. Μεταξύ ποικίλων ψηφιακών έργων, η Telefonica υπολογίζει πως με τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα καλυφθεί όλη η Ισπανία με πρόσβαση σε Διαδίκτυο οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων και θα επεκταθεί η τεχνολογία της 5ης γενιάς στο σχεδόν 85% της χώρας έως το 2025.

Ο μεμονωμένος καταναλωτής θα χρησιμοποιήσει την 5η γενιά για κλήσεις και περιήγηση στο Διαδίκτυο, αλλά το βασικό πλεονέκτημα της εν λόγω τεχνολογίας έχει να κάνει με τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την αυτοματοποίηση των εργοστασίων και τη λειτουργία καίριων υποδομών όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Εως την εκπνοή του 2020 αναμένεται οι συνδρομές κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς σε όλο τον κόσμο να φθάσουν τα 220 εκατ., εκ των οποίων το 80% αφορά την Κίνα, όπως φαίνεται στα στοιχεία της Ericsson. Οπως παρατηρεί, τέλος, μία εκπρόσωπός της, «στην τεχνολογία 5ης γενιά θα συμβεί ό,τι και στης 4ης και όσες χώρες κινηθούν πρώτες, αυτές θα έχουν τεράστιο πλεονέκτημα, γι’ αυτό και η Ευρώπη πρέπει να σπεύσει».
Πηγή: kathimerini.gr