Μπαράζ εξαγορών από την Apple μέσα στην τελευταία εξαετία

Mία εταιρεία κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες αγοράζει ο αμερικανικός κολοσσός της Apple, ενώ συνολικά τα τελευταία έξι χρόνια απέκτησε με τον ρυθμό αυτό περί τις εκατό επιχειρήσεις. Τα σχετικά αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλός της, Τιμ Κουκ, και αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο του BBC. Αφορμή για την ανακοίνωση δόθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων του κολοσσού την Τρίτη.

Πέραν τούτου, η Apple, την οποία συνίδρυσε ο διορατικός Στιβ Τζομπς και στα μέσα της δεκαετίας του 1990 βρέθηκε ένα βήμα πριν από την πτώχευση, είχε καλές ειδήσεις για τους επενδυτές της. Το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2021 (ημερολογιακά πρόκειται για το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020) είχε τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών, τα οποία ανήλθαν σε 111,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι είχαν μία αύξηση της τάξεως του 21% με το αντίστοιχο προ ενός έτους διάστημα. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις εξαγορές, ο Τιμ Κουκ είπε στη συνέλευση των μετόχων ότι αυτές αποσκοπούν κυρίως στην απόκτηση τεχνολογίας και ταλέντων.

Ποια, όμως, ήταν, η μεγαλύτερη τέτοια επιχειρηματική κίνηση της Apple την τελευταία δεκαετία; Αυτή είχε να κάνει με την απόκτηση αντί 3 δισ. δολαρίων της Beats Electronics, της κατασκευάστριας ακουστικών, την οποία ίδρυσε ο ράπερ και παραγωγός Dr Dre. To 2018, τώρα, ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας απέκτησε ακόμα μία υψηλού προφίλ επιχείρηση. Ηταν η Shazam, δημιουργός λογισμικού για την αναγνώριση μουσικής αντί τιμήματος 400 εκατ. δολαρίων. Η πολιτική του Τιμ Κουκ και της Apple είναι να εξαγοράζει μικρότερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ούτως ώστε στη συνέχεια να ενσωματώνει τις καινοτομίες τους στα δικά τους προϊόντα. Ακόμα ένα παράδειγμα αποτελεί η PrimeSense, μια ισραηλινή εταιρεία τρισδιάστατων αισθητήρων, της οποίας η τεχνολογία συνεισέφερε στην αντίστοιχη αναγνώρισης προσώπου της Apple. Η τελευταία, επιπροσθέτως, έχει επενδύσει σε τεχνολογία back-end, που δεν είναι και τόσο προφανής στους χρήστες iPhone ή Macbook. Η εν λόγω τεχνολογία σχετίζεται με το πώς η εκάστοτε ιστοσελίδα λειτουργεί, ενημερώνεται και αλλάζει. Φυσικά, ένα πεδίο, το οποίο ενδιαφέρει την Apple, είναι και η ηλεκτροκίνηση και η αυτόνομη οδήγηση, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες συνομιλίες της με διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες. Εξ ου και ο κατάλογος εξαγορών και επενδύσεών της είναι εξαιρετικά ποικίλος, όπως επισημαίνει το BBC.

Τον τελευταίο χρόνο, η Apple αγόρασε πολλές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων μία, η οποία δραστηριοποιείται σε εκδηλώσεις ψηφιακής πραγματικότητας, μία νεοφυή εταιρεία ψηφιακών πληρωμών και μία ακόμα, που ασχολείται με podcast. Το 2019 η Apple αγόρασε το Drive.ai, μια εταιρεία που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Επίσης, το 2016 απέκτησε μερίδιο 1 δισ. δολ. στην κινεζική εταιρεία σύνδεσης οδηγών και επιβατών της Didi Chuxing, το οποίο, πάντως, δεν της δίνει λόγο στην τελευταία. Ο κολοσσός έχει στη διάθεσή του πακτωλό ρευστού, οπότε έχει πολλά χρήματα για να κάνει εξαγορές.

Ωστόσο, δείχνει να είναι πολύ επιλεκτικός, ανεξαρτήτως του γεγονότος πως απέκτησε 100 μονάδες σε έξι χρόνια. Τέλος, υπενθυμίζεται πως ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της Τesla που κατασκευάζει μόνον ηλεκτρικά αμάξια, προσέγγισε την Apple το 2013, αλλά η απόπειρά του δεν ευοδώθηκε.
Πηγή: kathimerini.gr