Μπαράζ πτωχεύσεων γαλακτοκομικών μονάδων στις ΗΠΑ

H στροφή των καταναλωτών σε εναλλακτικά του γάλακτος προϊόντα έχει αντίκτυπο στις παραδοσιακές βιομηχανίες του κλάδου, όπως φαίνεται με τις χρεοκοπίες των αμερικανικών Dean Foods και Borden Dairy. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, δύο από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες των ΗΠΑ με διαφορά δύο μηνών η μία από την άλλη οδηγήθηκαν σε πτώχευση. Και όπως αναφέρει στην αίτησή της για να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας έναντι πιστωτών, η Dean Foods, «αν και το γάλα ως αγαθό παραμένει βασικό για τα αμερικανικά νοικοκυριά, απλά οι άνθρωποι φαίνεται πως δεν πίνουν τόσο όσο και στο παρελθόν».

Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει η προαναφερθείσα εταιρεία, η πτώση στις πωλήσεις γάλακτος παρατηρείται σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων του γάλακτος βρώμης, σόγιας, καρυδιών και λοιπών εναλλακτικών ροφημάτων στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα. Σχεδόν το ίδιο σκεπτικό διατύπωσε και η ανταγωνίστρια Borden Dairy, όταν στις αρχές της εβδομάδας υπέβαλε αίτηση πτωχεύσεως. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως η HP Hood και η πρώην Elmhurst Dairy, οι οποίες είτε άλλαξαν την γκάμα των προϊόντων είτε έπαυσαν την παραγωγή γάλακτος πλήρως. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος –πλην της σκόνης– μειώθηκε πάνω από 25% την περίοδο 2000-2018 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας. Οι επικριτές καταλογίζουν στο γάλα το κορεσμένο λίπος του, που ενοχοποιείται για καρδιοπάθειες, αλλά και το ότι η παραγωγή του είναι ρυπογόνος.

Τέλος, οι αμερικανικές γαλακτοβιομηχανίες, όπως παρατηρεί το Bloomberg, έχουν δεχθεί πλήγματα και από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τύπου Walmart, oι οποίες παράγουν το δικό τους γάλα και συχνά το πουλάνε σε τόσο χαμηλή τιμή, που ζημιώνονται, αλλά κερδίζουν πελατεία. Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά με προστιθέμενη αξία, όπως, μεταξύ άλλων, το γιαούρτι, το τυρί και η ξινή κρέμα γάλακτος, γίνονται ολοένα και δημοφιλέστερα.

Πηγή: kathimerini.gr