Μπλοκάκια: Εως τα τέλη Δεκεμβρίου η 1η δόση για επιπλέον εισφορές

Περιθώριο έως το τέλος του έτους έχουν οι 162.000 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί στον ΕΦΚΑ, με μπλοκάκι ή παράλληλη μισθωτή απασχόληση, προκειμένου να καταβάλουν την πρώτη από τις 5 δόσεις για τις επιπλέον εισφορές του 2017 που έβγαλε η εκκαθάριση.

Αυτό διευκρινίζει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που εκδόθηκε χθες και ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα ότι έως τις 13/12/2018 μπορούν και όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50 ευρώ να υποβάλουν σχετική αίτηση, ώστε το ποσό να παραμείνει στον λογαριασμό τους προκειμένου να συμψηφιστεί με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών. Στην αντίθετη περίπτωση, το ποσό θα τους επιστραφεί εντός δύο μηνών.

Στις διευκρινιστικές εγκυκλίους τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζεται μια σειρά από λεπτομέρειες για την εκκαθάριση των εισφορών στα μπλοκάκια, που ασφαλίζονται ως οιονεί μισθωτοί (άρθρο 39 παρ. 9), αλλά και στους παραλλήλως απασχολουμένους (δηλαδή τους μισθωτούς που εργάζονται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες). Ειδικά για τα μπλοκάκια του άρθρου 39. παρ. 9, ξεκαθαρίζεται πως, παρά τον επιμερισμό των εισφορών, εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ως εκ τούτου εφαρμόζονται γι’ αυτούς οι αντίστοιχες προβλέψεις ως προς το ανώτατο και κατώτατο πλαφόν μηνιαίου εισοδήματος. Αυτό για τα μπλοκάκια σημαίνει πως ελέγχεται αν υπάρχει υπέρβαση του ανώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος που είναι οι 5.860 ευρώ τον μήνα.

Στην περίπτωση δε που έχουν καταβληθεί εισφορές επί υψηλότερου εισοδήματος, το επιπλέον ποσό επιστρέφεται. Ασφαλισμένοι με μπλοκάκι που έχουν καταβάλει χαμηλότερη εισφορά από την προβλεπόμενη ελάχιστη (το πλαφόν εισοδήματος είναι στα 586 ευρώ τον μήνα ενώ για ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ κάτω της 5ετίας είναι στα 410 ευρώ τον μήνα) θα δουν στο ειδοποιητήριο ότι πρέπει να καταβάλουν τη διαφορά στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, οι εγκύκλιοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει επίσης όλοι να καταβάλουν την εισφορά των 10 ευρώ τον μήνα για τον Λογαριασμό Ανεργίας Ανεξάρτητα Απασχολουμένων. Η οφειλή θα πρέπει να εξοφληθεί σε 5 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 13/12/2018.

Προσοχή: Για μήνες που δεν έχουν υποβληθεί αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ), ο ασφαλισμένος καταβάλλει εισφορές ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολουμένου.

Για τους υπόλοιπους, παράλληλα απασχολουμένους, βάσει των οδηγιών, ελέγχεται σε μηνιαία βάση το εάν ασκήθηκε ταυτόχρονα μισθωτή και μη μισθωτή απασχόληση, ανεξάρτητα εάν τα ένσημα είναι 25 τον μήνα. Μάλιστα, για τη μισθωτή απασχόληση λαμβάνονται υπόψη οι μηνιαίες ΑΠΔ του 2017, ενώ για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας το εισόδημα του 2016. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι η εισφορά ανεργίας εισπράττεται μόνο από τη μισθωτή απασχόληση.

Στην περίπτωση που υπάρχει εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα μικρότερο των 4.923,12 ευρώ ετησίως, δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής εισφορών. Η εισφορά για τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) δεν καταβάλλεται, εφόσον έχει καταβληθεί εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ.

Πηγή: kathimerini.gr