Μ. Στασινόπουλος (ElvalHalcor) – Επενδύσαμε 1,5 δισ. ευρώ στην οκταετία της κρίσης

Τις ευκαιρίες της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας που φέρνει η μετάβαση στην πράσινη και την κυκλική οικονομία υπογράμμισε ο πρόεδρος της ElvalHalcor Μιχάλης Στασινόπουλος κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους.

Ο ισχυρός άντρας του ομίλου της Viohalco και επικεφαλής των δύο θυγατρικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αλουμινίου (Elval) και χαλκού (Halcor), δεν παρέλειψε να τονίσει με νόημα τη συμβολή των δύο βιομηχανιών στην ελληνική οικονομία: «Από τότε που μεταφέραμε την έδρα στο εξωτερικό οι εταιρίες μας επένδυσαν 1,5 δις. ευρώ στην ελληνική οικονομία». Υπογράμμισε τα σημεία υπεροχής της ElvalHalcor στη διεθνή αρένα, όπου η πλειονότητα των προϊόντων της που παράγονται στα εργοστάσια των Οινοφύτων εξάγεται: «Οι Elval και Halcor είχαν οργανική ανάπτυξη χωρίς να επενδύσουν σε εξαγορές εταιριών. Η εμπειρία, η εξωστρέφεια και η ποιότητα είναι τα χαρακτηριστικά των δύο εταιριών που τις έφεραν στην κορυφή διεθνώς».

Ο κ. Στασινόπουλος έκανε λόγο για «μεγάλα ρεύματα που τρέχουν στη διεθνή οικονομία και δεν είναι άλλα από την πράσινη οικονομία και την ενεργειακή αποδοτικότητα». Ο ίδιος βλέπει τις δύο εταιρίες να πρωταγωνιστούν: «Η Halkor στην ψύξη και τη θέρμανση και μαζί με τη Sofia Med στη Βουλγαρία αποσπούν σημαντικά μερίδια στην ηλεκτροκίνηση και συγκεκριμένα στην παραγωγή προϊόντων για τις ηλεκτρικές συνδέσεις των αυτοκινήτων. Η Elval βασίζεται στην συσκευασία, στην πράσινη δόμηση, τις ΑΠΕ, τα αυτοκίνητα και τις θαλάσσιες μεταφορές».

Οι επενδύσεις των 250 εκ. ευρώ

Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης ο οικονομικός διευθυντής της ElvalHalcor Σπύρος Κοκκόλης αναφέρθηκε στη μεγάλη επένδυση ύψους 250 εκ. ευρώ που αφορά στην εγκατάσταση του τετραπλού θερμού έλαστρου (tandem) το οποίο ανεβάζει την παραγωγική δυναμικότητα της Elval στους 520.000 τόνους από τους 300.000 τόνους μέχρι πέρυσι.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Elval Νικόλαος Καραμπατέας εξήγησε πως από το προαναφερόμενο συνολικό ποσό των επενδύσεων, ολοκληρώνεται το τμήμα των 100 εκ. ευρώ, το οποίο αφορά σε συμπληρωματικό εξοπλισμό. Η εταιρία ολοκλήρωσε το σκέλος των 150 εκ. ευρώ που είναι το tandem. Ο επόμενος στόχος είναι οι 800.000 τόνοι παραγωγικής δυναμικότητας κάτι που θα επιτευχθεί με νέες επενδύσεις.

Με την εγκατάσταση του tandem η Elval διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, ενώ το 86% των προϊόντων της το εξάγει σε 100 χώρες.

Η ζήτηση αλουμινίου

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας, οι προοπτικές της είναι μεγάλες.

Η παγκόσμια κατανάλωση σε προϊόντα έλασης αλουμινίου αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 4,1% μέχρι το 2025.

Η Elval έχει ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων υψηλής ποιότητας για αγορές όπως η συσκευασία, οι κατασκευές, η ναυπηγική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια, οι βιομηχανικές εφαρμογές και η θέρμανση – ψύξη – κλιματισμός (HVAC&R). Επικεντρώνεται στρατηγικά στους κλάδους συσκευασίας και  μεταφορών που αποτελούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Στον τομέα της συσκευασίας, καταγράφεται αύξηση ζήτησης για κουτιά αλουμινίου και με ετήσιο ρυθμό 4,3% μέχρι το 2030*. Μόνο στη Ευρώπη η επιπλέον ζήτηση για κουτιά αλουμινίου προβλέπεται να αγγίξει τους 400.000 τόνους. Η ζήτηση αλουμινίου από την αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να σημειώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 13,1% για το διάστημα 2019-2023.

Οι προοπτικές του χαλκού

Η Halcor είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη και σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του τομέα έλασης και κραμάτων χαλκού Πάνο Λώλο η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη οδηγεί σε μία  αυξανόμενη ζήτηση για σωλήνες χαλκού HVAC&R.

Η ένταση της αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε γεωμετρική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού

Οι επενδύσεις σε ανάπτυξη ΑΠΕ αλλά και υποδομών σε δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, συνεπάγονται την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα χαλκού

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, κατά τον κ. Λώλο, είναι η αύξηση της ζήτησης για καλώδια και HF (High-Frequency) καλώδια, προβλέπεται ότι θα επιφέρει αύξηση της ζήτησης κατά 30% για ταινίες χαλκού.

Η χρήση του χαλκού και των κραμάτων του στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι ως και 4 φορές υψηλότερη, ή 63 kg παραπάνω ανά όχημα, σε σχέση με τα συμβατικά. 140 εκατ. νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν μέχρι το 2035.

Πηγή: ot.gr