Νέα έρευνα του Κογκρέσου για Google, Apple

Ερωτήματα σχετικά με τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά ψηφιακών εφαρμογών σε κινητά και λοιπές συσκευές απηύθυναν στα μέσα της εβδομάδας προς τους εκπροσώπους των τεχνολογικών κολοσσών Apple και Google μέλη του Κογκρέσου – ωστόσο, οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές. Συν τοις άλλοις, εξετάσθηκε το ζήτημα εάν οι εν λόγω εταιρείες καταχρώνται την ισχύ τους στην αγορά εις βάρος μικρότερων ανταγωνιστριών. Η Εϊμι Κλόμπεσαρ, επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας σε θέματα ανταγωνισμού, δήλωσε ότι οι Apple και Google είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους, «για να αποκλείσουν ή να περιορίσουν εφαρμογές ευθέως ανταγωνιστικές με τα δικά τους προϊόντα και να επιβάλουν υπερβολικά επαχθείς χρεώσεις που πλήττουν τον ανταγωνισμό».

Εδώ και πολύ καιρό, δημιουργοί εφαρμογών, όπως η Spotify Technology, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ροής μουσικής, και ο κολοσσός στις ψηφιακές γνωριμίες Match Group, που διαθέτει την εφαρμογή Tinder, διαμαρτύρονται διότι επιβάλλεται διαμοιρασμός στα έσοδα των πωλήσεών τους από το κατάστημα εφαρμογών App Store της Apple για συσκευές iPhone και iPad, καθώς και από το αντίστοιχο Google Play σε συσκευές με το λειτουργικό πρόγραμμα Android. Εκπρόσωποι των κολοσσών ανέφεραν στα μέλη της Γερουσίας ότι ο αυστηρός έλεγχος τον οποίο επιβάλλουν στα καταστήματα εφαρμογών τους και οι συμφωνίες για τον επιμερισμό εσόδων τρίτων είναι απαραίτητα για λόγους ασφαλείας. Με τα όσα εισπράττουν μπορούν να εφαρμόζουν και να πληρώνουν εργαλεία προστασίας των καταναλωτών από επιβλαβείς πρακτικές και εφαρμογές.

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε από τον γερουσιαστή Τζος Χόλεϊ για τις δαπάνες αυτές ο υπεύθυνος εταιρικής νομοθεσίας και συμμόρφωσης της Apple, Κάιλ Αντίρ, απάντησε πως δεν διοχετεύονται όλες ανεξαιρέτως στα συστήματα ασφαλείας. Επιπλέον, ρωτήθηκε ο κ. Αντίρ, όπως και ο διευθυντής κυβερνητικών υποθέσεων της Google, Γουίλσον Γουάιτ, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ισχύουν οι χρεώσεις επί των εσόδων σε πλατφόρμες όπως αυτή της εταιρείας διασύνδεσης πελατών και οδηγών Uber Τechnologies και σε εφαρμογές που πωλούν συμβατικά «χειροπιαστά» αγαθά. Πάντως, δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις. «Είχα την αίσθηση πως ήμουν ένας δικηγόρος της εποχής των σπηλαίων και δεν μπορούσα να κατανοήσω τα λεγόμενά τους», τόνισε ο γερουσιαστής Μάικ Λι. Επίσης, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ εξέφρασε την ανησυχία του, διότι στην περίπτωση της πλατφόρμας γνωριμιών Match συνέβη το εξής: ο διευθυντής νομικών υποθέσεών της Τζάρεντ Σάιν έλαβε τηλεφώνημα από στέλεχος της συνεταίρου του Google, ζητώντας να μάθει τον λόγο που η ήδη δημοσιευθείσα κατάθεσή του παρεξέκλινε από προηγούμενες δηλώσεις του. Οπως υπογράμμισε ο Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, αυτή η κλήση έμοιαζε με απειλή, προσθέτοντας πως η κίνηση της Google προς τη Μatch θα διερευνηθεί περαιτέρω. Απαντώντας, ο Γουίλσον Γουάιτ είπε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη στόχο είχε απλώς να θέσει μία ειλικρινή ερώτηση, όχι να απειλήσει.

Πηγή: kathimerini.gr