Νέα μείωση του ELA κατά 3,2 δισ. ευρώ

Συνεχίζεται η μείωση της εξάρτησης των εγχώριων τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης – ELA, εξέλιξη που αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Οπως έγινε γνωστό χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΚΤ ενέκρινε σχετική εισήγηση της ΤτΕ για τη μείωση στο όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες κατά 3,2 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, το ανώτατο όριο άντλησης ρευστότητας μέσω του ELA διαμορφώνεται πλέον στα 16,6 δισ. ευρώ έναντι 19,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ «η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 3,2 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Σημειώνεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι εγχώριες τράπεζες είχαν αντλήσει μέσω ELA 21,6 δισ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο πριν στο τέλος του 2016 η εξάρτηση από τη ρευστότητα του ELA έφτανε τα 43,66 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ELA είχε ανέλθει στα 68,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Σημειώνεται ότι στο τέλος Ιανουαρίου το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στα 139,1 δισ. ευρώ (+1,3 δισ. ευρώ), ωστόσο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα περιορίστηκαν στα 124,7 δισ. ευρώ (-1,6 δισ. ευρώ).

Πηγή: kathimerini.gr