Ντελίβερι με drones ξεκινάει η Google στην Αυστραλία

Τρόφιμα, φάρμακα και τοπικός καφές φθάνουν στην πόρτα του καταναλωτή εντός ολίγων λεπτών από την ολοκλήρωση της παραγγελίας του μέσω εφαρμογής για το κινητό, με τον πιο ασυνήθιστο τρόπο: με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Αυτό το φουτουριστικό σενάριο γίνεται πραγματικότητα για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Καμπέρα, πρωτεύουσα της Αυστραλίας, υπό την ομπρέλα της εταιρείας Wing, θυγατρικής της Alphabet, η οποία επίσης κατέχει την Google.

Εχοντας ολοκληρώσει 18 μήνες δοκιμαστικών πτήσεων και περισσότερα από τέσσερα χρόνια για την ανάπτυξη των αεροσκαφών, η Wing έλαβε χθες έγκριση από την αρμόδια αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστραλίας (CASA) για την πραγματοποίηση αερομεταφορών. Τις επόμενες εβδομάδες, εκατό σπίτια σε τρία προάστια της Καμπέρας θα απολαμβάνουν τα προνόμια της αερομεταφοράς, ενώ στη συνέχεια η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε δύο ακόμη προάστια. Ισχυρότερο διαφημιστικό όπλο της Wing αποτελεί το γεγονός πως οι αερομεταφορές οδηγούν σε μείωση του κόστους μεταφοράς και σε περιορισμό της εκπομπής αέριων ρύπων.

Η CASA διαβεβαίωσε πως τα αεροσκάφη είναι ασφαλή, αφού εξέτασε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, το θέμα της συντήρησης των drones, τα σχέδια λειτουργίας τους, όπως και την εκπαίδευση των χειριστών, που θα τα ελέγχουν εξ αποστάσεως. Παρότι το σύστημα της Wing είναι αυτοματοποιημένο, θα υπάρχει πάντοτε ένας χειριστής για να ελέγχει τις πτήσεις. «Ολα αυτά τα ζητήματα ασφαλείας έχουν ληφθεί υπ’ όψιν, ώστε να μην τίθεται κίνδυνος για τους πεζούς, για τις κατοικίες ή για τα εμπορικά αεροσκάφη», δήλωσε στην Guardian Australia ο Πίτερ Γκίμπσον, εκπρόσωπος της CASA. Πάντως, κατά τη δοκιμαστική περίοδο, ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν πως τα αεροσκάφη προκαλούν αυξημένο θόρυβο, ενώ για λόγους ασφαλείας τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί στις εν λόγω αερομεταφορές. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι πτήσεις θα επιτρέπονται σε περιορισμένο βαθμό. Οσον αφορά τις διαδρομές, τα drones δεν θα επιτρέπεται να κινούνται πάνω από μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, ενώ θα πρέπει να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τους πεζούς.

Με τη Wing έχουν συμβληθεί ήδη 12 τοπικές επιχειρήσεις, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, αφού, σύμφωνα με την εταιρεία, η υπηρεσία αερομεταφορών θα μπορούσε να αυξήσει τα ετήσια κέρδη των εταιρειών της ευρύτερης περιοχής από 30 έως και 40 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία υπολογίζει πως έως το 2030 τουλάχιστον μία στις τέσσερις παραγγελίες από εστιατόρια θα παραδίδεται στα σπίτια με drones και το 4% – 6% όλων των αγορών θα μεταφέρεται με τον ίδιο τρόπο στην περιοχή.

Μελλοντικό βήμα για τη Wing είναι η παροχή των υπηρεσιών της στη Φινλανδία μέσα στο 2019, όπως είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχα η Prime Air, υπηρεσία αερομεταφορών του τεχνολογικού κολοσσού Amazon, αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να ταράξει τα νερά με παραδόσεις κατ’ οίκον εντός μισής ώρας, όπως η ίδια η εταιρεία διαφημίζει.

Εκτός της μεταφοράς αγαθών, τα drones χρησιμοποιούνται ήδη για βιντεοσκόπηση, εποπτεία και ψυχαγωγία, για διαφημιστικούς σκοπούς και για διάφορες δύσκολες εργασίες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της McKinsey, εντός τριών ετών τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται για διεύρυνση του σήματος σε απομονωμένες περιοχές και εντός 15 ετών θα εκτελούν υπηρεσίες αεροταξί.

Πηγή: kathimerini.gr