Ξένοι «μνηστήρες» για την Commerzbank

Υστερα από το ναυάγιο των σχεδίων για τη συγχώνευση με την Deutsche Bank, η Commerzbank αποτελεί ελκυστικό στόχο εξαγοράς για υποψήφιους «μνηστήρες» από το εξωτερικό, παρά τους ισχυρισμούς υψηλόβαθμου στελέχους για το αντίθετο. Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Commerzbank για το α΄ τρίμηνο, ο οικονομικός διευθυντής της Commerzbank Στέφαν Ενγκελς δήλωσε χθες πως κανένας δεν έχει χτυπήσει την πόρτα της Commerzbank. Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν την ιταλική UniCredit και την ολλανδική ING Groep να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Commerzbank που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία μετά την Deutsche Bank. Επαφές έχουν γίνει, επίσης, με τη γαλλική BNP Paribas.

Η κυβέρνηση της χώρας, η οποία ελέγχει το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της Commerzbank, είχε στηρίξει τη συγχώνευση με την Deutsche Bank. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο τραπεζών δεν ευοδώθηκαν, παρά τις έντονες διαβουλεύσεις που είχαν ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου. Βασικός λόγος ήταν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και των μετόχων των δύο τραπεζών. Οι εργαζόμενοι ήταν αντίθετοι λόγω σεναρίων για την απόλυση έως και 30.000 υπαλλήλων. Παράλληλα, επενδυτές της Deutsche Bank, ειδικότερα το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ και ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός BlackRock, τηρούσαν σοβαρότατες επιφυλάξεις για τα οφέλη που θα προσέφερε μια τέτοια συγχώνευση, ιδιαίτερα εάν θα απαιτούνταν μια ένεση επιπλέον κεφαλαίων 10 δισ. ευρώ, όπως είχε πληροφορηθεί ο Τύπος.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς είχε μιλήσει υπέρ της δημιουργίας ενός εθνικού πρωταθλητή στον τραπεζικό κλάδο της χώρας με τη συγχώνευση των Deutsche Bank και Commerzbank, ώστε να μην αιωρούνται αμφιβολίες για το μέλλον των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η κερδοφορία και των δύο τραπεζών δεν έχει ανακάμψει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και οι μετοχές τους έχουν χάσει πάνω από το 90% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδά τους. Η Deutsche Bank, ένας κολοσσός με ενεργητικό 1,5 τρισ. δολαρίων, βρίσκεται σε χειρότερη θέση. Μια κατ’ εξοχήν συστημική τράπεζα, η Deutsche Bank, έχει βρεθεί εμπλεκόμενη σε αρκετά τραπεζικά σκάνδαλα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχοντας πληρώσει συνολικά πρόστιμα 18 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Τέλη Απριλίου, όμως, οι συνομιλίες για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών έληξαν άδοξα.

Η Commerzbank ανακοίνωσε χθες πτώση καθαρών κερδών κατά 54% το α΄ τρίμηνο του 2019, διότι έπρεπε να καλύψει μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως δήλωσε η διοίκηση. Τα καθαρά κέρδη της Commerzbank διαμορφώθηκαν στα 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν λίγο υψηλότερα από τα 115 εκατ. ευρώ που είχαν προβλέψει αναλυτές της αγοράς. Εναν χρόνο πριν, είχαν φθάσει τα 262 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 2,156 δισ. ευρώ αντί των 2,217 δισ. ευρώ που είχαν δημοσιοποιηθεί το α΄ τρίμηνο του 2018.

Πηγές των Financial Times τον Απρίλιο είχαν αποκαλύψει πως η ιταλική UniCredit θα διερευνούσε θετικά το ενδεχόμενο εξαγοράς μεγάλου μεριδίου στην Commerzbank, εάν δεν συναπτόταν συμφωνία με την Deutsche Bank.  Η βρετανική εφημερίδα είχε αναφέρει πως η UniCredit θα εξέταζε την υποβολή πρότασης για την εξαγορά μεγάλου μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Commerzbank. Οικονομικοί αναλυτές εικάζουν πως η UniCredit θα συγχώνευε την Commerzbank με τη HypoVereinsbank που είναι η θυγατρική της ιταλικής τράπεζας στη Γερμανία.

Τον ίδιο μήνα, πάλι οι Financial Times δημοσίευσαν πως η ING είχε προσεγγίσει την Commerzbank για να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους συγχώνευσης, προτείνοντας μάλιστα τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων του ολλανδικού ομίλου στη Φρανκφούρτη. Ανώνυμες πηγές είχαν αποκαλύψει πως ο διευθύνων σύμβουλος της ING Ραλφ Χάμερς και το αφεντικό της Commerzbank Μάρτιν Τσίλκε βρίσκονται ανεπίσημα σε επαφές ενώ συνεχίζονταν επίσημα οι διαπραγματεύσεις με την Deutsche Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, ο  Χάμερς είχε δηλώσει πως θα προχωρούσε σε λιγότερες απολύσεις συγκριτικά με αυτές που θα περιελάμβανε μια συμφωνία ανάμεσα στην Commerzbank και την Deutsche Bank. Η χρηματιστηριακή αξία της ING φθάνει σχεδόν τα 47 δισ. ευρώ και είναι πενταπλάσια της Commerzbank που περιορίζεται στα 10 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr