Ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές φόρου εισοδήματος

Τα πρώτα e-mails για τους μαζικούς συμψηφισμούς οφειλών με επιστροφές φόρου εισοδήματος άρχισαν να καταφθάνουν στους φορολογουμένους – οφειλέτες από την ΑΑΔΕ. Περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι που είχαν επιστροφή φόρου εισοδήματος δεν θα λάβουν τα σχετικά ποσά που τους αναλογούν, καθώς η εφορία ξεκίνησε τους αυτόματους συμψηφισμούς των επιστροφών φόρου εισοδήματος που αφορούν τα έτη 2015-2019 με μη ρυθμισμένα χρέη των φορολογουμένων.

Εκτός από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου συμψηφίζονται και τα ποσά που έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι σε τράπεζα και μέχρι τώρα βρίσκονταν σε εκκρεμότητα στην εφορία τους. Πρόκειται για τις λεγόμενες υπερεισπράξεις, τα ποσά δηλαδή που καταβλήθηκαν από τους φορολογουμένους, αλλά δεν πιστώθηκαν αυτόματα σε οφειλή / ρύθμιση και εμφανίζονται στη ΔΟΥ ως εκκρεμότητα επιστροφής / συμψηφισμού.

Οπως έχει διαπιστώσει η ΑΑΔΕ, πολλοί φορολογούμενοι πληρώνουν κατά λάθος μεγαλύτερα ποσά από το υπόλοιπο της οφειλής τους, ενώ άλλοι εξοφλούν έναν φόρο ή τη δόση μιας ρύθμισης σε λανθασμένη ταυτότητα οφειλής. Οι υπερεισπράξεις αυτές συμψηφίζονται τώρα με μη ρυθμισμένες οφειλές των φορολογουμένων. Στο σχετικό μήνυμα από την εφορία αναφέρονται τα εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ετών 2015-2019 ή / και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη ΔΟΥ σας. Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση / Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή στο Taxisnet (www.aade.gr)».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος μπορούν να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογουμένου, αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.

Στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής είναι μεγαλύτερο από τον ΕΝΦΙΑ, τότε το υπόλοιπο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση που η επιστροφή καλύπτει μέρος του ΕΝΦΙΑ, π.χ. την 1η και τη 2η δόση, τότε γίνεται συμψηφισμός και ο φορολογούμενος ενημερώνεται στον προσωπικό του λογαριασμό για το υπόλοιπο της οφειλής του.

Πηγή: kathimerini.gr