Ξεκίνησε η μετακόμιση τραπεζών από το Σίτι

Τα σχέδια μεταφοράς των δραστηριοτήτων σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανακοινώνουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες και τράπεζες, με τη Royal Bank of Scotland (RBS), η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κηδεμονία του βρετανικού κράτους, να αποκαλύπτει ότι θα επιλέξει το Δουβλίνο ως τη νέα βάση της στην Ε.Ε. Μια ημέρα πριν από την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για το Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο από τον αρμόδιο υπουργό Nτέιβιντ Ντέιβις, η RBS ανήγγειλε ότι θα επηρεαστούν μερικές δεκάδες θέσεις εργασίας. Παρομοίως, η Barclays και η Lloyds Banking Group σκοπεύουν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο Δουβλίνο και στη Φρανκφούρτη, αντίστοιχα. Οι ξένες τράπεζες του Λονδίνου θα μετακινήσουν προσωπικό χιλιάδων ατόμων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Χθες, δηλαδή τη μέρα που παρουσιάστηκε η Λευκή Βίβλος για το Brexit, η Eνωση Βιομηχάνων Βρετανίας δήλωσε ικανοποιημένη επειδή η κυβέρνηση άνοιξε επιτέλους τα χαρτιά σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει για το Brexit.

Γεγονός είναι ότι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν καθυστέρησαν να προγραμματίσουν την «επόμενη ημέρα» από τότε που κατέστη σαφές πως η Βρετανία δεν θα διστάσει να καταλήξει σε ένα «σκληρό» Brexit. Δεν ανέμεναν τη Λευκή Βίβλο της κυβέρνησης Μέι. Απώτερος στόχος των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών είναι να διατηρήσουν ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. και να έχουν τα χρονικά περιθώρια για να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση από το Σίτι του Λονδίνου. Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης –η UBS και η HSBC– δρομολογούν τη μεταφορά χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ο πρόεδρος της UBS Αξελ Βέμπερ δήλωσε τον Ιανουάριο πως από το Brexit θα επηρεαστούν 1.000 από τις 5.000 θέσεις εργασίας που διατηρεί ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος στο Σίτι του Λονδίνου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Στιούαρτ Γκάλιβερ μίλησε για τη μετακίνηση του ενός πέμπτου από το προσωπικό του ομίλου στο Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η Goldman Sachs σχεδιάζει τη μείωση του εργατικού δυναμικού στο Λονδίνο και τη μετακίνηση στελεχών στην ηπειρωτική Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κ. Γκάλιβερ της HSBC περιέγραψε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Ανάλογες κινήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν και από άλλες εταιρείες που έχουν σήμερα έντονη παρουσία στο Σίτι του Λονδίνου και γενικά στη βρετανική οικονομία. Εκτός των χρηματοοικονομικών κέντρων του Παρισιού ή της Φρανκφούρτης, θα εξετασθούν και άλλες εναλλακτικές τοποθεσίες. Για παράδειγμα, η Handelsblatt έχει αναφερθεί στη μεταφορά θέσεων εργασίας της Goldman Sachs στη Βαρσοβία, ενώ τραπεζίτες που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις της Ιταλίας ή της Ισπανίας θα μετακινηθούν σε αυτές τις χώρες.

Πηγή: kathimerini.gr