«Ξεμπλοκάρουν»… αναγκαστικά οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες

Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, φαίνεται τελικά πως ήταν επιβεβλημένη για να… ξεμπλοκάρει η διαδικασία επιλογής των νέων διοικήσεων των τραπεζών.

Η αλλαγή σελίδας στην Εθνική Τράπεζα, με την έναρξη της διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή του κατάλληλου προσώπου που θα αντικαταστήσει την κ. Λούκα Κατσέλη και η επιλογή των κ.κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γεράσιμου Σαπουντζόγλου στη διοίκηση της Attica Bank, δείχνουν ότι έστω και… αναγκαστικά, οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών εισέρχονται στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν και αναμένεται να γίνουν εντός της προθεσμίας στην οποία είχε αναφερθεί ο πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Γιώργος Μιχελής, ήτοι στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μικρή παράταση ενδέχεται να δοθεί ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός για την Εθνική.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με την επικεφαλής του SSM, σημειώθηκε πρόοδος στο να βρεθεί κοινό έδαφος – έστω και σε περιβάλλον πίεσης – σε ένα θέμα που απασχολεί τον κλάδο πολλούς μήνες. Η επιμονή του SSM στην κατά γράμμα εφαρμογή του αυστηρού νομικού πλαισίου για την στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών οδηγεί σε νέα μονοπάτια και την Εθνική. Για πρώτη φορά, η διοίκηση της Εθνικής δεν θα «διοριστεί» από το δημόσιο. Όπως αποκάλυψε το liberal.gr, η προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης του προέδρου της ΕΤΕ θα δημοσιευτεί σήμερα σε διεθνή μέσα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενες στη διαδικασία πλευρές δεν θα παίξουν τα… τελευταία τους χαρτιά, καθώς η «εκκρεμότητα» της Τρ. Πειραιώς προσφέρεται για έντονες ζυμώσεις, όμως η απαίτηση του SSM είναι να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

Οι καθυστερήσεις οφείλονταν κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να λάβει το πράσινο φως από τον SSM για την χαλάρωση των κριτηρίων, ενώ στον αντίποδα ο επόπτης των τραπεζών από την πρώτη στιγμή επέμενε στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου. Το «κοινό έδαφος» που βρέθηκε στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας σχετίζεται με τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, όταν θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα της πρώτης αξιολόγησης.

Η διαδικασία επιλογής των νέων προσώπων σε Τρ. Πειραιώς, Εθνική και Attica Bank θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, με φόντο τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και την… καθυστερημένη κεφαλαιακή ενίσχυση της τελευταίας. Επιπλέον, σε αναζήτηση νέας διοίκησης βρίσκεται και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά τη μαζική παραίτηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής τον περασμένο Ιούλιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα κλείσουν την εκκρεμότητα με το πλαίσιο διαχείρισης των επιχειρηματικών δανείων, έτσι ώστε να ξεκινήσει η επιθετική διαχείριση και η είσοδος ξένων επενδυτών.

Το σίριαλ για την κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της Τρ. Πειραιώς ξεκίνησε στις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για τον άνθρωπο που θα αναλάβει να διοικήσει τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Η αλλαγή κατεύθυνσης μετά την αρχική έγκριση της υποψηφιότητας του Χρήστου Παπαδόπουλου τάραξε τα νερά και η αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα έδωσε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην υπόθεση.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, η συμβουλευτική εταιρεία Egon Zehnder έχει καταλήξει στη λίστα των επικρατέστερων υποψηφίων για την Τρ. Πειραιώς και πλέον η τελική επιλογή θα περάσει από τον SSM. Σημειώνεται ότι το δημόσιο κατέχει μέσω του ΤΧΣ, ποσοστό 40,39% στην Εθνική και 26,42% στην Τρ. Πειραιώς. Στην Εθνική η επιλογή νέου προέδρου έβρισκε ανάλογου βαθμού δυσκολίας εμπόδια με την υπόθεση της Τρ. Πειραιώς – αν και για διαφορετικούς λόγους.

Ρουμελιώτης και Σαπουντζόγλου για την Attica Bank

Μπορεί η Attica Bank να μη φέρει το… συστημικό βάρος των τεσσάρων ανταγωνιστών της όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα ήταν πιο εύκολα στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Στις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση που αναβλήθηκε την περασμένη Τρίτη, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του κ. Γεράσιμου Σαπουντζόγλου στη θέση του προέδρου.

Η νυν πρόεδρος της τράπεζας κ. Άννα Πουσκούρη αναμένεται να παραμείνει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ σε εκτελεστικές θέσεις θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ρουμελιώτης και οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι Ιωάννης Τσακιράκης και Αθανάσιος Τσάδαρης.

Όπως έγκαιρα ανέφερε το liberal.gr, ο έλεγχος που διενήργησε ο SSM στην Attica Bank έφερε στο φως προβλήματα στην εταιρική διακυβέρνησης και λιγότερη στην κεφαλαιακή της επάρκεια, με αποτέλεσμα να έχουν ζητηθεί η ριζική ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου.

Με την επικύρωση των αλλαγών από την Γενική Συνέλευση ξεκινά αγώνας δρόμου για την κάλυψη του ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο των stress tests.

Πηγή:liberal.gr