Οι ακτιβιστές μέτοχοι απομάκρυναν τον πρόεδρο της Toshiba

Οι μέτοχοι της Toshiba ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου Οσάμου Ναγκαγιάμα, επιτυγχάνοντας μια σπάνια νίκη για ακτιβιστές επενδυτές, η οποία όμως αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση στον όμιλο.

Η απόφαση-έκπληξη για τον Ναγκαγιάμα, τον 74χρονο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, η οποία συνάντησε τη δημόσια αντίθεση ορισμένων επενδυτών, ήρθε έπειτα από συνάντηση με τους μετόχους που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες. Η αποχώρησή του αποτελεί το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης εκστρατείας από τον μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου, Effissimo Capital Management, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για τα κακώς κείμενα στο management της εταιρείας.

Η ετήσια γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στη σκιά ανεξάρτητης έκθεσης σχετικά με τα γεγονότα γύρω από την ετήσια γενική συνέλευση της Toshiba το 2020, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου. Η έκθεση κάνει λόγο για συμπαιγνία μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης της Ιαπωνίας κατά της δράσης των ακτιβιστών μετόχων. Μετά την ψηφοφορία, οι μετοχές της Toshiba σημείωσαν άνοδο 1,7% στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Πριν από την απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος της Toshiba Σατόσι Τσουνακάουα, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, έπειτα και από την αποχώρηση του πρώην επικεφαλής Νομπουάκι Κουρουματάνι, είχε αποτιμήσει θετικά τον χειρισμό της τρέχουσας κρίσης από τον Ναγκαγιάμα και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Οι μέτοχοι όμως δεν ήταν πεπεισμένοι ότι έγιναν αρκετά για να αντιμετωπιστούν οι σοβαροί ισχυρισμοί εναντίον της εταιρείας και αρκετοί από αυτούς υπήρξαν ιδιαίτερα επικριτικοί κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η ψήφος κατά του προέδρου του συμβουλίου δεν ήταν απλώς μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση για έναν εταιρικό χώρο όπου το management είναι συνηθισμένο στην άκριτη υποστήριξη.

Ηταν επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς έδειξε την έξοδο σε ένα ευρέως σεβαστό στέλεχος. Χθες το διοικητικό συμβούλιο της Toshiba είχε προγραμματίσει συνεδρίαση για να συζητήσει την εκλογή νέου προέδρου.

Πηγή:kathimerini.gr