Οι Βρετανοί αποταμιεύουν και δεν καταναλώνουν

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα δεν θα συντελέσουν στο να αποκαθάρουν το σύστημα από τις υπερβολές του. Φανερώνουν, όμως, τα καταστρεπτικά για την οικονομία περιοριστικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν για να ανασχεθεί η εξάπλωση μιας επικίνδυνης πανδημίας. Η ασυνήθιστη κατάσταση απαιτούσε και διαφορετικές πρωτοβουλίες. Αντί οι χαράσσοντες πολιτική να αφήσουν την ύφεση να ολοκληρώσει τον κύκλο της, επιτρέποντας την αναγκαία αναδιάταξη κεφαλαίου και εργατικού δυναμικού με κατεύθυνση τις υγιείς επιχειρήσεις, προτίμησαν με γιγαντιαία και επιθετικά προγράμματα δανεισμού και ποσοτικής χαλάρωσης να διατηρήσουν σε μια κατάσταση υποβοηθούμενης αναπνοής ορισμένες δραστηριότητες. Πρόκειται για κλάδους που βασίζονται στη διαπροσωπική επαφή και θα παραμείνουν σε αυτή τη φάση έως ότου υπάρξει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της ασθένειας και επιστρέψει στην κανονικότητα η οικονομική δραστηριότητα.

Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία μπορούν ευκρινώς να αποτυπώσουν το πόσο πρωτόγνωρος είναι ο κραδασμός αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισής του. Ο σχετικός δείκτης παραμένει πλησίον των χαμηλών επιπέδων στα οποία είχε φθάσει κατά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τείνει να προσεγγίσει τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Παρά το γεγονός ότι στα νοικοκυριά επικρατεί νευρικότητα και ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην υγεία από την πανδημία, η δική τους κατάσταση είναι ως επί το πλείστον καλή. Κι αυτό συμβαίνει χάρη στα γενναιόδωρα προγράμματα του υπουργείου Οικονομικών για την επιδότηση των θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα και τα εισοδήματα και η απασχόληση να εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία ενισχύθηκαν κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, ανεξαρτήτως των αυστηρών περιοριστικών μέτρων προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον Νοέμβριο και μετά. Οι συνολικές πωλήσεις πλην των καυσίμων κίνησης ειδικά τον Δεκέμβριο ήταν αυξημένες 4,9% εν συγκρίσει με τα επίπεδα ρεκόρ του Ιανουαρίου, δηλαδή σε περίοδο προ πανδημίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια από τα επίπεδα ρεκόρ του Μαΐου του 2008 ώστε να ανακάμψουν οι λιανικές πωλήσεις μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Τα τρία τρίμηνα του 2020 τα νοικοκυριά στη χώρα συσσώρευσαν σε επιπλέον αποταμιεύσεις 125,5 δισ. στερλίνες έναντι του 2019, ποσό που ισοδυναμεί με το 8,8% των αθροιστικών δαπανών των νοικοκυριών πέρυσι. Η καλή οικονομική τους κατάσταση και τα στοιχεία που υποδηλώνουν πως ήδη δαπανούν πολλά, όπου μπορούν, φανερώνει ότι θα υπάρξει ζωηρή ζήτηση μόλις επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα.

Πηγή: kathimerini.gr