Οι Γερμανοί επενδύουν στην «πράσινη» Ελλάδα

Συνάντηση με το πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ, είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με φόντο το εντεινόμενο ενδιαφέρον γερμανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα, -με την «πράσινη ενέργεια» στο επίκεντρο, με κορωνίδα τη στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ-RWE, η οποία βρίσκεται ένα βήμα προ της υπογραφής της, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας στην ανάρτησή του στο Twitter, αντικείμενο της συνάντησης –πέρα από τη συμφωνία ΔΕΗ-RWE-  ήταν η πορεία των γερμανικών επενδύσεων ιδίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και το ενδιαφέρον άλλων γερμανικών εταιρειών  όχι μόνο μεγάλων αλλά και μικρομεσαίων, να επενδύσουν σε ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε τον κ. Ράιχελ για το φιλόδοξο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν στις περιοχές αυτές με την εφαρμογή του σχεδίου δίκαιης μετάβασης. Μια γερμανική εταιρεία, η Juwi, ήδη εμπλέκεται στον σχεεπένδυση διασμό αυτό, καθώς κατασκευάζει –ως εργολάβος των ΕΛΠΕ- φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, σε μια ύψους 130 εκατ. ευρώ που συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των εμβληματικών επενδύσεων που περιγράφονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Έντονη παρουσία στον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχει και η ABO Wind, με έδρα το Βισμπάντεν, που έχει ιδρύσει από το 2018 θυγατρική στην Ελλάδα. Εχει ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στη βορειοανατολική Ελλάδα, διαθέτει ένα ακόμη στην περιοχή των Τρικάλων, ισχύος 38 MW και σύμφωνα με πληροφορίες του ΜR «ωριμάζει» σειρά φωτοβολταϊκών έργων με συνολική ισχύ κοντά στα 500 ΜW.

To ελληνο-γερμανικό επενδυτικό φόρουμ στο Βερολίνο, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2020, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ, λειτούργησε ως «επιταχυντής» για επιχειρηματικά deals με πρωταγωνιστές γερμανικές εταιρίες και…πράσινο χρώμα, καθώς συζητήθηκαν –μεταξύ άλλων- οι προοπτικές για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα στην διαχείριση απορριμμάτων, στις τεχνολογίες ενεργειακής εξοικονόμησης, στην αποθήκευση ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Volkswagen για την μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο έξυπνο και πράσινο νησί της Μεσογείου, που θα έχει ενεργειακή αυτονομία, η οποία περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων του νησιού με ηλεκτρικά και την παραγωγή ενέργειας αποκλειστικά από ΑΠΕ. Ακολούθησε η ανακοίνωση Μνημονίου Κατανόησης με την Next e.Go για την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροκίνητων ΙΧ στην Ελλάδα.

Πηγή: Kathimerini.gr