Οι ιαπωνικές εταιρείες δεν θεωρούν τη Βρετανία πύλη εισόδου στην Ε.Ε.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρέσβης της Ιαπωνίας στη Βρετανία, έχοντας στο πλευρό του τους επικεφαλής 19 μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών, είχε προειδοποιήσει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι καμία ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν δεν είναι κερδοφόρος. «Είναι τόσο απλό», επισήμανε ο πρέσβης Κότζι Τσουρουόκα στο τέλος της ομιλίας του. Οκτώ μήνες αργότερα, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να έχει συμφωνήσει τη μελλοντική εμπορική σχέση που θα έχει με τους «27», και οι ιαπωνικές πολυεθνικές δεν είναι πλέον διατεθειμένες να περιμένουν.

Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ιαπωνικών πολυεθνικών μεταφέρει τις δραστηριότητές του στην απέναντι πλευρά της Μάγχης ή απειλεί να τις περιορίσει σημαντικά, αν υπάρξει το λεγόμενο «σκληρό» Brexit. Μπορεί η Μέι να δήλωσε χθες πως «η Βρετανία δεν φοβάται να φύγει χωρίς συμφωνία αν αναγκαστεί», ωστόσο οι ιαπωνικές εταιρείες τρέμουν σε αυτήν την πιθανότητα. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει επισήμως την Ενωση στις 29 Μαρτίου 2019, ωστόσο οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική τους σχέση είτε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου είτε στην έκτακτη σύνοδο του Νοεμβρίου.

Το Σάββατο η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να αναγκαστεί να διακόψει προσωρινά την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Ντάρμπι σε περίπτωση που υπάρξει «σκληρό» Brexit. Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών Panasonic έχει μεταφέρει το αρχηγείο της από το Λονδίνο στο Αμστερνταμ. H εταιρεία λιανικών πωλήσεων Muji ετοιμάζεται να μετεγκατασταθεί στη Γερμανία. «Πολλές ιαπωνικές εταιρείες, ειδικότερα στον μεταποιητικό κλάδο, είχαν επενδύσει σε αυτή τη χώρα (τη Βρετανία) ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη», εξηγεί στο Bloomberg εκπρόσωπος Τύπου της ιαπωνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. «Brexit χωρίς συμφωνία τον Μάρτιο του επόμενου έτους δεν θα είναι παρά πτώση από γκρεμό» για τις επιχειρήσεις μας. Ιαπωνικές τράπεζες, όπως οι Nomura Holdings, Daiwa Securities και Sumitomo Mitsui, έχουν ανοίξει θυγατρικές στη Γερμανία και η Mitsubishi UFJ στην Ολλανδία.
Περίπου 1.000 ιαπωνικές εταιρείες λειτουργούν σήμερα στη Βρετανία, απασχολώντας 160.000 υπαλλήλους. Παράλληλα, η Βρετανία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό προορισμό για την Ιαπωνία, μετά τις ΗΠΑ.

Πηγή: kathimerini.gr