Οι Κινέζοι «αγοράζουν» Κύπρο

Δόθηκαν διακόσιες άδειες παραμονής για επενδύσεις σε ακίνητα. Διεθνής κοινοπραξία με έδρα το Χονγκ Κονγκ αγόρασε έναντι 290 εκατ. ευρώ το Venus Rock Golf Resort, όπου θα επενδύσει περί το 1,5 δισ. ευρώ. Του Γιάννη Σεϊτανίδη

Η Κύπρος θεσμοθέτησε το κίνητρο της παροχής Μόνιμης Αδειας Παραμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που προβαίνουν σε αγορά ακινήτου αξίας άνω των 300.000 ευρώ για να προσελκύσει ακόμη περισσότερους Ρώσους.

Τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο, με τις αποφάσεις του Eurogroup για την αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, η ροή κεφαλαίων από τη Ρωσία δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα. Πρακτικά η ρωσική αγορά χάθηκε.

Η αγορά ακινήτων, που βρισκόταν ήδη σε καθοδική πορεία, φαινόταν – προς στιγμή- πως θα αποτελούσε το επόμενο μεγάλο θύμα του «κουρέματος», μετά τις τράπεζες.

Κατά ευτυχή συγκυρία, όμως, από τις αρχές του 2013 είχε αρχίσει να ωριμάζει το άνοιγμα κυπριακών κατασκευαστικών εταιρειών στην κινεζική αγορά. Η άδεια παραμονής αποδείχτηκε ισχυρότατο κίνητρο, η οποία, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών, είχε ως αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να γίνουν δεκάδες αγοραπωλησίες ακινήτων -και μάλιστα σε ρευστό- ενώ δόθηκαν πέραν των διακοσίων αδειών παραμονής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας υπάρχουν διαφημιστικές πινακίδες πώλησης κατοικιών στα κινέζικα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην περιοχή της Πάφου. Εκτιμήσεις μεσιτών αναφέρουν ότι το 80% των Κινέζων αγοραστών έχει επιλέξει την περιοχή της Πάφου. Πράγματι, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου, το πρώτο επτάμηνο του 2013 οι περισσότερες πωλήσεις ακινήτων έγιναν στην Πάφο, 704, σε σύνολο 2.133 παγκυπρίως.

Παράλληλα, η συνέχιση της έντασης στη Συρία και την Αίγυπτο, έφερε στην Κύπρο αγοραστές από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι προτιμούν την περιοχή της Λάρνακας.

Το ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο μεμονωμένους αγοραστές. Διεθνής κοινοπραξία με έδρα το Χονγκ Κονγκ αγόρασε το Venus Rock Golf Resort της Dolphin Capital Investors, μια μεικτή τουριστική ανάπτυξη, έναντι 290 εκατ. ευρώ.

Το Venus Rock θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα παραλιακά έργα στην Ευρώπη. Εκτείνεται σε 2.375 στρέμματα (961 εκτάρια) γης, με παραλιακό μέτωπο μήκους 850 μέτρων. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων (Nikki Beach Hotel and Beach Club), δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών, δύο αθλητικά κέντρα, μέχρι 3.000 πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες, εμπορικά και ψυχαγωγικά καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, καφέ, εστιατόρια και σινεμά. Το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς ακινήτων σημειώνουν ότι η πώληση αποτελεί την πρώτη επιχειρηματική κίνηση συνέπεια των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην κυπριακή αγορά ακινήτων και την ανάγκη μείωσης του δανεισμού εταιρειών ανάπτυξης γης. Παράλληλα επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι έγινε μια τόσο μεγάλη πράξη, με τη χώρα σε καθεστώς αβεβαιότητας και με τις τράπεζες να τελούν υπό περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι Κινέζοι επενδυτές είναι έτοιμοι και για νέες τοποθετήσεις στην κυπριακή αγορά ακινήτων.

«Η αγορά ακινήτων στην Κύπρο βιώνει δύσκολες στιγμές, ωστόσο οι συμμετέχοντες στη βιομηχανία δεύτερης κατοικίας είναι όλο και πιο σίγουροι για το παρόν και το άμεσο μέλλον λόγω του σημαντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τις νέες αγορές, ιδιαίτερα την Κίνα, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή», τονίζει η «Δανός – Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων» σε έκθεσή της για την κατάσταση της κυπριακής αγοράς.

Στην έκθεση περιγράφεται και το μυστικό της επιτυχίας:

«Οι εμπλεκόμενοι στην ανάπτυξη τουριστικών ακίνητων έχουν λάβει επιθετικά μέτρα για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης από το 2008, με σχετικά λίγες νέες αναπτύξεις και επιθετικές προσπάθειες μάρκετινγκ σε υφιστάμενες και νέες αγορές. Επιπλέον, μείωσαν το περιθώριο κέρδους τους, με τη μείωση των τιμών, έτσι ώστε να πωληθεί γρήγορα το απόθεμά τους. Οι τιμές των ακινήτων στις παράκτιες περιοχές έχουν ήδη μειωθεί κατά 15% -35% από την αιχμή τους το 3ο τρίμηνο του 2008».