Οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις αυξάνουν τους μισθούς και οι μικρές αγκομαχούν

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως προσωπικό σε μια στιγμή κατά την οποία οι ελλείψεις είναι μεγάλες, η ζήτηση ιλιγγιώδης και τις πιέζει και ο Αμερικανός πρόεδρος που έχει εξαγγείλει την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου με στόχο να το φτάσει στα 15 δολάρια. Κι ενώ οι περισσότερες από αυτές τις εξελίξεις ενδέχεται να θεωρούνται θετικές, σε συνδυασμό φαίνεται μάλλον να προκαλούν προβλήματα στις επιχειρήσεις που πιέζονται να αυξήσουν ταυτοχρόνως το προσωπικό τους και τις αποδοχές των υπαλλήλων τους. Και βέβαια δεν λείπουν οι οικονομολόγοι και πολιτικοί που επισημαίνουν τις άμεσες παρενέργειες ενός τέτοιου μέτρου. Ο λόγος είναι πως οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν την οικονομική δυνατότητα να δώσουν αμέσως υψηλότερους μισθούς και να προσελκύσουν το προσωπικό που χρειάζονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Η τακτική αυτή ενδέχεται, βέβαια, να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών για την πελατεία τους ή να συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους για τις ίδιες. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες οι μικρότερες επιχειρήσεις που αγκομαχούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα, ενώ και οι ίδιες σχεδιάζουν να αυξήσουν το προσωπικό τους.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, κολοσσοί όπως οι Amazon και McDonald’s έχουν ήδη σπεύσει να αυξήσουν τους μισθούς που προσφέρουν στους υπαλλήλους, καθώς είναι αναγκαία η ενίσχυση του προσωπικού τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση που βρίσκεται στα ύψη. Οι μικρότερες επιχειρήσεις υφίστανται μεγάλες πιέσεις γιατί έχουν πολύ λιγότερους υπαλλήλους και για να αντέξουν στην παρούσα φάση θα πρέπει να προσλάβουν περισσότερους. Κι αν αυτό είναι μια φορά δύσκολο, γίνεται διπλά δυσκολότερο τώρα που θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς.

Το πρόβλημα είναι ακόμη σοβαρότερο δεδομένου ότι παρατηρείται γενικότερη έλλειψη εργατικού δυναμικού, εξειδικευμένου προσωπικού και απροθυμία πολλών ανέργων να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας, καθώς επικρατεί ο φόβος του κορωνοϊού. Μιλώντας στους συντάκτες της αμερικανικής εφημερίδας, οι επικεφαλής μικρών επιχειρήσεων με προσωπικό κάτω των  20 ατόμων, δηλώνουν πως για να ανταποκριθούν στη ζήτηση πρέπει να διπλασιάσουν τους υπαλλήλους τους. «Με την ανάπτυξη που βλέπω να σημειώνεται γύρω μου στην αγορά, σε πέντε χρόνια θα πρέπει να έχω προσλάβει όποιον υπάρχει σε αυτήν τη χώρα», δηλώνει με μια δόση χιούμορ ο κ. Τζόνσον, διευθύνων σύμβουλος και συνιδιοκτήτης της Freya Systems, συμβουλευτικής εταιρείας λογισμικού και ανάλυσης δεδομένων.

Στο μεταξύ, έρευνα που διεξήγαγε η Vistage Worldwide μεταξύ 611 μικρών επιχειρήσεων για λογαριασμό της Wall Street Journal φέρει τουλάχιστον τα 2/3 από αυτές να δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν και να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό. Και όμως εξακολουθούν να σχεδιάζουν αύξηση του προσωπικού τους. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα περίπου το 75% των μικρών αμερικανικών επιχειρήσεων εκτιμά πως το επόμενο έτος θα έχει αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων τους.  Ειδικότερα, όσες απασχολούν κάτω από 20 υπαλλήλους εκτιμούν πως το προσωπικό τους θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 13,5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους. Παράλληλα, σχετική έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Απασχόλησης (ADP) φέρει τις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 ώς 49 υπαλλήλους να προεξοφλούν αύξηση του προσωπικού τους κατά 15,9%. Σε ό,τι αφορά τέλος τις μεγαλύτερες εταιρείες που απασχολούν προσωπικό άνω των 1.000 υπαλλήλων, σχεδιάζουν να αυξήσουν το προσωπικό τους αλλά σε μικρότερο ποσοστό και συγκεκριμένα κατά 7,3%.

Πηγή: kathimerini.gr