Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στο επίκεντρο: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικό φορολογικό πλαίσιο

Στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής βρίσκονται αυτό το διάστημα και μάλιστα μετ’ επιτάσεως, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Αφενός οι εγχώριες startups εταιρείες θα μπορούν, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, να έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις του υπό σύσταση Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Αφετέρου, όπως γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης, το ελληνικό νεοφυές επιχειρηματικό κεφάλαιο θα τύχει ειδικής φορολογικής μεταχείρισης στη βάση μέτρων, τα οποία ήδη προωθούνται.

Όσον αφορά στη συμμετοχή startups στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, γνωστοποίησε τη σχετική δυνατότητα, κατά την υπογραφή της συμφωνίας με τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW για τη δημιουργία του πρώτου υποταμείου, που θα δραστηριοποιηθεί στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενων, αλλά και στη χορήγηση νέων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, εκτός από τις υφιστάμενες ΜμΕ, χρηματοδότηση θα παρέχεται και σε startups επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν βιώσιμο business plan.

Τα δάνεια θα χορηγούνται μέσω ελληνικών τραπεζών, ενώ οι κατηγορίες των δανείων θα καθοριστούν στο προσεχές διάστημα. Μεταξύ των προϊόντων, που θα σχεδιαστούν, εντάσσονται και δάνεια, για τα οποία η επιχείρηση θα πληρώνει κατά τη διάρκεια της σύμβασης μόνο τόκους.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την KfW, αυτή αφορά το πρώτο από τα συνολικά τρία υποταμεία, το οποίο αναμένεται να συσταθεί νομικά εντός των επόμενων 20 ημερών, θα διαθέτει συνολικά κεφάλαια €200 εκατ., εκ των οποίων τα €100 εκατ. θα είναι η συνεισφορά του ελληνικού δημοσίου και τα υπόλοιπα €100 εκατ. της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι από τα άλλα δύο υποταμεία, το ένα θα συμμετέχει κεφαλαιακά σε βιώσιμες ΜμΕ με τη μορφή venture capital και το τρίτο θα χρηματοδοτεί περιφερειακά έργα υποδομής.

Θεσμικό πλαίσιο
Τη δημιουργία ενός ειδικού θεσμικού πλαισίου, που θα λειτουργεί ως “ομπρέλα προστασίας” για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη. Όπως τόνισε ο ίδιος σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε από την αλυσίδα καταστημάτων Public και το EMEAgr, είναι αναγκαία η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, που θα υποστηρίζει φορολογικά τις επενδύσεις ιδιωτών επενδυτών σε startups. Περιγράφοντας τις κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για την “ελάφρυνση” των νεοφυών εταιρειών, ο Γενικός Γραμματέας έκανε λόγο για ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών σε ποσά που επενδύονται σε startups από angel investors, εισηγήθηκε τη δημιουργία ειδικής ομάδας εφοριακών, που θα αναλαμβάνει χρέη συμβούλου για νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαλλαγής από καταβολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο έως €25.000.

Πηγή: taxheaven.gr