Οι νεότερες γενιές Βρετανών προτιμούν το ενοίκιο από την αγορά κατοικίας

Ολοένα και λιγότεροι νέοι Βρετανοί, ηλικίας από 35 έως 44 ετών, επιλέγουν να αγοράσουν σπίτι και προτιμούν το ενοίκιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, που επικαλείται τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας του 2017, οι ανήκοντες στη γενιά αυτή έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοικιάσουν σπίτι από ό,τι είχαν πριν από 20 χρόνια. Και αυτό σημαίνει ότι αφενός οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται, άρα γίνονται απαγορευτικές, ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι ειδικά την τελευταία δεκαετία της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, η εικόνα είναι διαφορετική όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Οπως αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία, η ιδιοκατοίκηση απαντάται ολοένα και συχνότερα σε άτομα άνω των 65 ετών. Σχεδόν το  75% των ενηλίκων που γεννήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν τη δική τους κατοικία, ενώ το 1993 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά τι υψηλότερο του 50%. Στη σύγχρονη Βρετανία, όπως γίνεται σαφές, το χάσμα στα εισοδήματα ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές διευρύνεται. Και το ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας Βρετανοί και Βρετανίδες θέλουν να «έχουν ένα κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους σχετίζεται αφενός με την πολιτική Θάτσερ περί του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, αφετέρου με την περιστολή των εργατικών κατοικιών στη χώρα. Το σχετικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 1979. Στο πλαίσιο αυτό όσοι νοίκιαζαν εργατικές κατοικίες μπορούσαν και να τις αποκτήσουν σε μειωμένη τιμή, αλλά αυτό το καθεστώς ιδιοκτησίας περιορίστηκε δραστικά την τελευταία 40ετία. Από το 33,2% είχε περιοριστεί  στο 17,6% το 2017.

Ολα τα δεδομένα και οι τάσεις δείχνουν πως όταν φθάσουν στην ηλικία εκείνη που θα συνταξιοδοτηθούν, η κατάσταση των οικονομικών τους θα είναι κατά πολύ χειρότερη από την αντίστοιχη των γονέων τους.

Είναι αξιοσημείωτα τα ευρήματα έρευνας, την οποία διεξήγαγε η ασφαλιστική εταιρεία Royal London, και τα οποία αναφέρει η Guardian. Εάν κάποιος έχει στην πλήρη κατοχή του ένα σπίτι, μπορεί να περιμένει ότι θα διατηρήσει το επίπεδο ζωής του ως έχει, αφ’ ης στιγμής έχει αποταμιεύσει για τα γεράματα 260.000 λίρες/308.000 ευρώ. Αντιθέτως, όσοι νοικιάζουν ένα διαμέρισμα, που ανήκει σε ιδιώτη, θα πρέπει σχεδόν να διπλασιάσουν το εν λόγω ποσό στις 445.000 λίρες/527.000 ευρώ. Επιπλέον, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας αναφέρει ότι, εάν η φθίνουσα τάση στην ιδιοκατοίκηση εξακολουθήσει όπως τώρα για τη σημερινή γενιά των 35-44 ετών, στο άμεσο μέλλον θα είναι περισσότεροι οι ηλικιωμένοι που θα ζουν σε ιδιωτικά διαμερίσματα από ό,τι σήμερα.

Ηδη υπάρχουν σχετικές ενδείξεις, όπως το ότι το 15,8% των ηλικίας 45-54 ετών Βρετανών νοικιάζουν το διαμέρισμά τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 1997 ήταν μόλις 5,6%. Οι νεότερες ηλικίες είναι συνηθέστερο να νοικιάζουν το σπίτι τους, αλλά όσο προχωράμε σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο συχνό το φαινόμενο να λαμβάνουν οι άνθρωποι στεγαστικό δάνειο ή να κληρονομούν κάτι από την οικογένειά τους. Πάντως, οι επιλογές των νέων μπορεί να έχουν κάποια πλεονεκτήματα, καθώς όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι το κόστος και η ευθύνη των επισκευών είναι ρεαλιστικά πιο δύσκολα, αναφέρει ο Guardian.

Πηγή: kathimerini.gr