Οι σειρές του Netflix αύξησαν αισθητά τον τζίρο του eBay

Το 2020 ήταν η χρονιά κατά την οποία τα συνδρομητικά κανάλια και οι πλατφόρμες μετάδοσης σειρών και ταινιών είχαν την τιμητική τους και αυτό αποδεικνύει περίτρανα και η κίνηση που παρατηρήθηκε στην eBay, μια άλλη πλατφόρμα διαδικτυακών αγοραπωλησιών και δημοπρασιών. Το Netflix ήταν μία από τις πλατφόρμες ψυχαγωγίας και παραγωγής περιεχομένου που γνώρισε «μέρες δόξης», μιας και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη παρέμεναν έγκλειστοι και αναζητούσαν ευχάριστη συντροφιά. Και όχι μόνο «καταβρόχθιζαν» τις παραγωγές του Netflix, αλλά παράλληλα αγόραζαν και προϊόντα συναφή με αυτές, όπως δείχνουν οι ενδιαφέρουσες στατιστικές καταγραφές της eBay. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, τα στοιχεία φανερώνουν αύξηση αγορών των εν λόγω ειδών μέσα στους τρεις πρώτους μήνες κυκλοφορίας των σειρών.

Ειδικότερα, μετά την προβολή της σειράς «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» υπολογίζεται πως οι πωλήσεις των σκακιών μέσω eBay κατέγραψαν αύξηση 130%. Η Μπεθ Χάρμον, ένα ορφανό κορίτσι με έμφυτο ταλέντο στο σκάκι, ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους να ξεκινήσουν να μαθαίνουν το παιχνίδι αυτό. Η ιστορία εκτυλίσσεται τη δεκαετία του 1960 και αποτυπώνει άριστα την αισθητική της εποχής, παρακινώντας τους θεατές να αγοράσουν ανάλογα αντικείμενα. Ετσι, μετά την πρεμιέρα της σειράς, η ζήτηση προϊόντων σχετικά με το 1960 αυξήθηκε κατά 38%, για φορέματα κατά 20% και για ρολόγια Bulova, τα οποία φορούσε η πρωταγωνίστρια, κατά 45%. Ανάλογη δημοφιλία γνώρισε και το «Στέμμα» με θέμα τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Με τον νέο τέταρτο κύκλο της σειράς, αυξήθηκαν κατά 141% οι αγορές σε συναφή αναμνηστικά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Βασικοί πρωταγωνιστές στον τελευταίο κύκλο είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο πρίγκιπας Κάρολος, η πριγκίπισσα Νταϊάνα και φυσικά η βασίλισσα Ελισάβετ.

Οι πωλήσεις σχετικών προϊόντων έδειξαν να αυξάνονται κατά 159% για την Νταϊάνα, 128% για τη Θάτσερ, 97% για τον πρίγκιπα Κάρολο και 92% για τη βασίλισσα Ελισάβετ, όπως αναφέρει η eBay. Επιπλέον, η αισθητική της σειράς ενέπνευσε τους επισκέπτες της να στραφούν σε περισσότερα προϊόντα της δεκαετίας του 1980, των οποίων οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 63%. Τέλος, εξίσου συναρπαστική αποδείχθηκε και η ισπανική σειρά δράσης και μυστηρίου «Η τέλεια ληστεία», διότι οι θεατές της αύξησαν τις σχετικές αγορές τους 1.025% μετά τον τέταρτο κύκλο. Η σειρά έχει αγαπηθεί πολύ χάρις στους χαρακτήρες, την ενδιαφέρουσα πλοκή αλλά και τη μουσική επένδυση. Το γνωστό επαναστατικό ιταλικό τραγούδι «Μπέλα τσάο» ακούγεται συχνά εκεί και οι αγορές σε συναφή προϊόντα στο eBay το 2020 (το τρίμηνο κυκλοφορίας της σειράς) αυξήθηκαν 456% έναντι του 2019.

Πηγή: kathimerini.gr