Οι τράπεζες θα αγοράσουν φέτος 8 στα 10 ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν πιθανή κατάρρευση των τιμών στα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό, οι τράπεζες θα αγοράσουν πάνω από 8.000 εντός του 2018. Πρόκειται ουσιαστικά για τη συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί φέτος, ο αριθμός των οποίων, όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς, ανέρχεται στις 10.000. Ο προγραμματισμός, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι ρεαλιστικός και αποσκοπεί εκτός από το να αποτρέψει την πτώση των τιμών:

• Στη μείωση των κόκκινων δανείων με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι των εποπτικών αρχών.

• Στον πειθαναγκασμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, προκειμένου να υποχρεωθούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Εχοντας δρομολογήσει σε πρώτη φάση τον πλειστηριασμό ακινήτων που θεωρούνται «φιλέτα», οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να πάρουν εντός του 2018 και την κυριότητα αυτών των ακινήτων, εάν φυσικά κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών δεν υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον στις τιμές της πρώτης εκκίνησης, στις οποίες βγαίνουν προς πλειστηριασμό. Πρόκειται για ακίνητα που θεωρούν ότι είναι εμπορεύσιμα όταν η οικονομία σταθεροποιηθεί και η αγορά των ακινήτων «ξαναζεσταθεί», προοπτική που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, είναι ορατή. Οι τιμές πρώτης προσφοράς, στις οποίες τα ακίνητα θα βγουν στον πλειστηριασμό, βασίζονται στην εμπορική αποτίμηση που γίνεται από ειδικούς εκτιμητές και σε αρκετές περιπτώσεις υπολείπονται των τιμών στις οποίες οι τράπεζες τα έχουν εγγράψει στα βιβλία τους. Το γεγονός ωστόσο ότι πρόκειται για συγκεκριμένο αριθμό ακινήτων υψηλής εμπορευσιμότητας δικαιολογεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τη διενέργεια τυχόν πρόσθετων προβλέψεων. Αυτό πάντα με την προϋπόθεση ότι η αγορά των ακινήτων θα «ξαναζεσταθεί» και ότι οι πλειστηριασμοί θα ξαναβρούν την κανονικότητα που είχαν πριν από την κρίση.

Σε αυτή τη φάση και συγκεκριμένα εντός του 2018 θα εκπλειστηριαστούν ακίνητα που βρίσκονται σε παραδοσιακές τουριστικές περιοχές, όπως είναι τα νησιά, αλλά και ακίνητα που είναι εντός του Λεκανοπεδίου και εμφανίζουν ισχυρή ζήτηση για την αξιοποίησή τους. Οι συζητήσεις με μεγάλα funds που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην οικιστική ανάπτυξη έχουν ήδη ξεκινήσει και θα αποτελέσει το επόμενο στοίχημα για την αγορά ακινήτων, αλλά και ένα νέο πεδίο δραστηριότητας που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα με αυτό τον οργανωμένο και μαζικό τρόπο στη χώρα μας.

Βασικό όπλο στη φαρέτρα των τραπεζών αποτελούν πλέον και οι απευθείας πωλήσεις ακόμη και στεγαστικών δανείων, προκειμένου τα ακίνητα που συνοδεύουν αυτά τα δάνεια να τα διαχειριστούν τα funds, που παρελαύνουν ήδη στην ελληνική αγορά. Η απελευθέρωση των πωλήσεων στεγαστικών δανείων, που είναι πλέον δυνατή από το 2018, θα ανοίξει περαιτέρω την αγορά, λύνοντας τα χέρια των τραπεζών να μεταβιβάσουν στο άμεσο μέλλον όχι μόνο τη διαχείριση στεγαστικών δανείων αλλά και την πώλησή τους, απαλλάσσοντας τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που προσεγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο οι θετικές εκτιμήσεις για την αγορά ακινήτων να μην επαληθευθούν αποτελεί πάντα έναν σοβαρό κίνδυνο, που θα πλήξει τους ισολογισμούς των τραπεζών. Μέχρι σήμερα, ο κίνδυνος είναι διαχειρίσιμος, καθώς ήδη στα βιβλία τους οι τράπεζες έχουν συνυπολογίσει την πτώση των τιμών.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ