Οι 10 startups με τις περισσότερες απολύσεις το 2020

Η λαίλαπα της πανδημίας του κορωνοϊού και τα συνεπακόλουθα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της, έχουν αφήσει ανεξίτηλες τις πληγές τους στην αγορά εργασίας. Πολλές επιχειρήσεις εξαναγκάσθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ενώ κάποιες άλλες απλά δεν μπορούσαν να παραμείνουν εν ενεργεία από τη στιγμή που η ζήτηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους σχεδόν μηδενίσθηκε.

Σε αυτό το ζοφερό επιχειρησιακό περιβάλλον οι startups δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες. Με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού οι εταιρείες αναγκάσθηκαν να υιοθετήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως να μετακομίσουν σε περιοχές με μικρότερο κόστος, να μειώσουν το προσωπικό τους, να εφαρμόσουν την εργασία από απόσταση, ή να προσλάβουν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

Την ίδια ώρα και όσο η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας είχε εκτοξευθεί στα ύψη, οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης από τα funds έκλεισαν και συνεπακόλουθα οι startups αναγκάσθηκαν να προβούν σε περικοπές στο προσωπικό τους, προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η συμβουλευτική επενδυτική ιστοσελίδα buyshares.co.uk, οι απολύσεις των 10 startups που αποδέσμευσαν το περισσότερο προσωπικό μέσα στο 2020 ανήλθαν στις 25.500. Και μάλιστα είναι ακόμη πιο απογοητευτικό το γεγονός, ότι οι απολύσεις αυτές αφορούν το διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου και όχι το σύνολο της περυσινής χρονιάς.

Στην πρώτη θέση αυτής της όχι και τόσο κολακευτικής λίστας βρίσκεται η εταιρεία διαμοιρασμού μετακινήσεων Uber, η οποία μείωσε το προσωπικό της κατά 7.525 θέσεις εργασίας, ή ποσοστό 29,5% επί του συνόλου των 25.500 χαμένων θέσεων.

Ακολουθεί η εταιρεία κρατήσεων τουριστικών καταλυμάτων booking.com με 4.375 απολύσεις, στην τρίτη θέση βρίσκεται η ιστοσελίδα λιανικής πώλησης Groupon με 2.800 και την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η εταιρεία διαμοιρασμού καταλυμάτων και κατοικιών Airbnb, με περικοπές προσωπικού κατά 1.900 θέσεις.

Οι startups του κλάδου των ταξιδίων και αναψυχής μαζί με τις 1.500 απολύσεις της Agoda έχασαν συνολικά 7.775 θέσεις ή το 30,49% επί του συνόλου , ενώ προσθέτοντας στις χαμένες θέσεις της Uber και τις 1.400 της ινδικής Ola, δίνει στον κλάδο του ride-sharing την πρωτιά με 8.925 ή 34,9% του συνόλου.

Στον αντίποδα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος με παρουσία στην πρώτη δεκάδα της Stone με 1.300 απολύσεις, αναδεικνύεται αυτός με τις λιγότερες απώλειες, τουλάχιστον αναφορικά με τις δέκα πρώτες θέσεις.

Οι startups που άντλησαν χρήματα πριν από την πανδημία αντιμετώπισαν καλύτερα την κρίση από εκείνες που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε γύρους χρηματοδότησης αυτή την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Επίσης οι startups με έδρα τις ΗΠΑ, δεν επωφελήθηκαν από το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης Paycheck Protection και να εξασφαλίσουν μετρητά. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ουάσιγκτον, οι startups που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στο το πρόγραμμα, καθώς οι χρηματοδότες θεωρούνται ως συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση των startups με αντικείμενο την εκπαίδευση, την υγεία, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα softwares για τηλεργασία αυξήθηκε με γεωμέτρικη πρόοδο. Οι εταιρείες σε αυτούς τους κλάδους ευνοήθηκαν από τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά.

Ωστόσο, τη μεγάλη κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν την πέρασαν αναίμακτα όλες οι startups των προαναφερόμενων κλάδων. Για παράδειγμα, η WhiteHat Jr με αντικείμενο την εκπαίδευση και η Stitch Fix το λιανικό εμπόριο, αναγκάστηκαν να απολύσουν τους εργαζόμενούς τους, ούτως ώστε να διατηρηθούν εν ζωή.

Πηγή: kathimerini.gr