Οι CFO ψηφίζουν Τζεφ Μπέζος για επιχειρηματία της δεκαετίας

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής αγοράς στον κόσμο, είναι ο αδιαμφισβήτητος επιχειρηματίας της δεκαετίας που φτάνει στο τέλος της. Τον χαρακτηρίζει έτσι πάνω από το 30% των γενικών οικονομικών διευθυντών (CFO) μεγάλων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο με συνολική κεφαλαιοποίηση ύψους σχεδόν 5 τρισ. δολαρίων.

Οι CFO αξιολόγησαν τους διασημότερους επιχειρηματίες συμμετέχοντας σε  δημοσκόπηση του αμερικανικού δημοσιογραφικού δικτύου CNBC. Στη δεύτερη θέση κατέταξαν τον Κινέζο Τζακ Μα, ιδρυτή της Alibaba, της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου που ανταγωνίζεται την Amazon, και τρίτο τον Ελον Μασκ, τον καινοτόμο ιδρυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Πολλοί από τους γενικούς οικονομικούς διευθυντές ανέφεραν επίσης τα ονόματα των Σάτια Ναντέλα, διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, του Tιμ Κουκ, νυν διευθύνοντος συμβούλου της Apple, του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και του Τζέιμι Ντάιμον, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan Chase. Ομως ο Τζεφ Μπέζος φάνηκε να υπερέχει στην αξιολόγηση των περισσότερων.

Πριν από τέσσερα χρόνια η εταιρεία του Μπέζος, Amazon, ξεπέρασε τη Walmart και αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων της Αμερικής. Το 2018 κατέγραψε πωλήσεις αξίας περίπου 233 δισ. δολαρίων και σύμφωνα τόσο με το περιοδικό Forbes όσο και με τον δείκτη Bloomberg Blllionaires ο προσωπικός πλούτος του Τζεφ Μπέζος ανέρχεται σήμερα σε 109 δισ. δολάρια. Ο ιδρυτής της Amazon έχει, πάντως, κατά καιρούς αποκαλύψει δημοσίως ορισμένα από αυτά που ο ίδιος θεωρεί μυστικά της επιτυχίας του. Τον Φεβρουάριο, μιλώντας στη λέσχη των αποφοίτων του Γέιλ στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως είναι σημαντικό να έχει κανείς όραμα, αλλά παράλληλα πρέπει να οργανώνει τον χρόνο του πρακτικά. Οπως υπογράμμισε, σε καθημερινή βάση δεν θα είναι το όραμα αυτό που τον απασχολεί, αλλά διάφορα πράγματα που συμβαίνουν τώρα, αύριο ή σε δύο ή τρία χρόνια.

Ενα άλλο μυστικό της επιτυχίας είναι, σύμφωνα με τον Μπέζος, η δυνατότητα να ανέχεται κανείς την κριτική. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο Business Insider, υπογράμμισε πως είναι αφελής όποιος πιστεύει πως μπορεί να αποφύγει τις επικρίσεις και την αμφισβήτηση. Συμβούλεψε, έτσι, τους νεότερους, αν θέλουν να κάνουν κάτι καινούργιο ή κάποια καινοτομία, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι κάποιοι θα τους αμφισβητήσουν γι’ αυτό και «όποιος ενοχλείται όταν τον αμφισβητούν, δεν πρέπει να επιχειρεί καμία καινοτομία». Το τρίτο μυστικό της επιτυχίας του το αποκάλυψε τον Απρίλιο σε επιστολή του προς τους μετόχους. Τους εξήγησε πως, για να φτάσει κανείς στην επιτυχία, πρώτα πρέπει να δαπανήσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα χωρίς να είναι παραγωγικός. Στη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος μπορεί να προσεγγίζει τα πράγμα με περιέργεια και με τη διάθεση να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες τις οποίες δημιουργούν τα δυσεπίλυτα προβλήματα, να επινοεί λύσεις, να προσπαθεί και να ξαναπροσπαθεί. Οπως τόνισε, σε ορισμένες περιπτώσεις ένας επιχειρηματίας μπορεί να ξέρει καλά πού πηγαίνει και να είναι άμεσα παραγωγικός και αποτελεσματικός, θέτοντας ένα σχέδιο και εκτελώντας το άμεσα. Πολύ συχνά, όμως, αναγκάζεται να περιπλανηθεί και όσοι θέλουν να φτιάξουν κάτι καινούργιο, «γνωρίζουν πως ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι ευθεία γραμμή».

Πηγή: kathimerini.gr