Ολοκληρώθηκε το deal Tiffany-Louis Vuitton

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε ως προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας και τις εκατέρωθεν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ο LVMH συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική κοσμηματοποιία του οίκου Tiffany. Μετά την πανδημία και τις επιπτώσεις της στη δραστηριότητα του Tiffany, ο Μπερνάρ Αρνό, δημιουργός και ιδρυτής του πολυσυλλεκτικού ομίλου ειδών πολυτελείας Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), αναδιπλώθηκε και έδειξε να μην ενδιαφέρεται για την εξαγορά, χρησιμοποιώντας ακόμα και τις πολιτικές του διασυνδέσεις στη γαλλική κυβέρνηση. Η αρχική συμφωνία ακυρώθηκε. Η διοίκηση του οίκου Tiffany εξοργίστηκε, απέρριψε τους ισχυρισμούς Αρνό ότι τον «προβληματίζουν οι συνέπειες του ιού στις πωλήσεις κοσμημάτων», θεωρώντας πως ήταν πρόσχημα για να μην καταβάλει το υψηλό τίμημα, και κινήθηκε δικαστικά εναντίον του. Ωστόσο, επήλθε ειρήνευση μεταξύ των δύο επιχειρήσεων, οι οποίες τελικώς θα συνεργασθούν.

Η νέα συμφωνία LVMH – Tiffany, ύψους 16 δισ. δολαρίων, αν και είναι κατά τι χαμηλότερη από την αρχική, δίνει τέλος στη διελκυστίνδα που κράτησε ένα χρόνο, όπως παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Η όξυνση των σχέσεών τους θα τους οδηγούσε στις αίθουσες των δικαστηρίων στην πολιτεία του Ντέλαγουερ τον Ιανουάριο. Η διοίκηση του αμερικανικού οίκου κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων Tiffany είχε μηνύσει τον Μπερνάρ Αρνό, διότι δήλωσε πως αποσύρει το ενδιαφέρον εξαγοράς. Τελικώς, ο τελευταίος δείχνει να επιβεβαιώνει τη φήμη του ως σκληρού διαπραγματευτή. Αλλωστε, το ποσόν που κατόρθωσε να εξοικονομήσει ανέρχεται σε 425 εκατ. δολάρια και απλώς ισοδυναμεί με ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής κεφαλαιοποίησης του κολοσσού Louis Vuitton Moet Ηennessy, η οποία ανέρχεται σε 240 δισ. δολάρια. Ο εν λόγω γαλλικός όμιλος, προσθέτοντας στη συλλογή εμπορικών σημάτων πολυτελείας, που διαθέτει, και αυτό του οίκου Tiffany, ενισχύει τη θέση του στην αγορά κοσμημάτων.

Πρόκειται για μια διάσημη μάρκα, που απαθανατίστηκε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Πρόγευμα στο Τίφανις» και μπορεί ευθέως να ανταγωνιστεί τα κοσμήματα Cartier της ελβετικής εταιρείας Richemont. Υπό το πρίσμα της νέας διευθέτησης, ο Μπερνάρ Αρνό για κάθε μετοχή του αμερικανικού οίκου θα διαθέσει 131,50 δολάρια, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει στα 135 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως υπογραμμίζει στο δημοσίευμά του το Bloomberg, ότι η μείωση του τιμήματος έχει να κάνει με το γεγονός πως ο οίκος Tiffany χορήγησε στο πρόσφατο παρελθόν και μπόνους στα στελέχη του και μερίσματα στους μετόχους του, προξενώντας την οργή του LVMH. Οι καταβολές αυτές, μάλιστα, έγιναν παρά το ότι οι δύο εταιρείες είχαν καταλήξει στην προκαταρκτική τους συμφωνία στα τέλη του παρελθόντος έτους.

Τώρα, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων, ο οίκος Tiffany θα πληρώσει κανονικά το τακτικό μέρισμα των 58 σεντς ανά μετοχή τον Νοέμβριο, όπως ανακοινώθηκε. Κατά τον αναλυτή του κλάδου των ειδών πολυτελείας Λούκα Σόλκα της Sanford C. Bernstein, το ότι εξασφάλισε τη χορήγηση μερίσματος ο οίκος Tiffany αποτελεί νίκη γι’ αυτόν και, κυρίως, για λόγους αρχής. Τέλος, σημειώνεται πως το τελικό τίμημα ήταν κατά 26% μειωμένο από το αρχικό, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας να επιτευχθεί νέα συμφωνία εξαγοράς του οίκου κοσμημάτων, η μετοχή του ίσως να εξασθενούσε δραστικά στα σχεδόν 108 δολάρια, όπως προέβλεπαν αναλυτές.
Πηγή: kathimerini.gr