Ο επικεφαλής σχεδίασης της Apple αποχωρεί ύστερα από 30 χρόνια

Ενα στην κυριολεξία μεγάλο κεφάλαιο για τον τεχνολογικό κολοσσό της Apple, ο σχεδιαστής της Τζόναθαν (Τζόνι) Αϊβ αποχωρεί πριν από το τέλος του χρόνου και δημιουργεί τη δική του εταιρεία. Αν και η Apple έσπευσε να δηλώσει πως δεν θα παύσει να συνεργάζεται μαζί της, η αγορά δεν πείσθηκε. Αν μη τι άλλο, η πρώτη αντίδρασή της ήταν αρνητική, και η τιμή της μετοχής της Apple υποχώρησε σε πρώτη φάση έως και 1,5% χθες στα 197,44 δολάρια, πριν ξεκινήσει η επίσημη συνεδρίαση της Γουόλ Στριτ. Αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν 9 δισ. δολάρια μείον στη χρηματιστηριακή αξία της Apple, άρα, με μία κυνική αποτίμηση, 9 δισ. δολάρια αποτιμάται και το κεφάλαιο Τζόνι Αϊβ για την εταιρεία.

Οπως γίνεται αντιληπτό, ο κ. Αϊβ προφανώς και δεν είναι κάποιος τυχαίος άνθρωπος, όντας και στενός συνεργάτης του συνιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς. Εκείνος και άλλοι σχεδιαστές συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε ο αμερικανικός όμιλος να φθάσει να έχει χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 1 τρισ. δολάρια και οι καταναλωτές να μην μπορούν να αντισταθούν στα προϊόντα του. Ο Τζόνι Αϊβ, όπως παρατηρεί σε ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, έκανε τους υπολογιστές να «έχουν περισσότερη πλάκα», έβαλε εκατομμύρια τραγούδια σε μία συσκευή που χωρούσε στην τσέπη σου, και συμμετείχε στην αλλαγή της σχέσης αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και τεχνολογίας χάρις στο iPhone. Ωστόσο, η αποχώρηση του Τζόνι Αϊβ γίνεται στη σωστή στιγμή, κατά την οποία η Apple και άλλες παρόμοιες εταιρείες μεταβαίνουν σε άλλη εποχή – το αύριο για τον εν λόγω όμιλο και τον κλάδο συλλήβδην θα βασιστεί στο λογισμικό και σε άλλες τεχνολογίες, οι οποίες όμως δεν θα είναι όμορφες και οπτικά ελκυστικές, όπως όσα σχεδίασε ο Τζόνι Αϊβ, παρατηρεί το Bloomberg.

Τρεις δεκαετίες

Ο σχεδιαστής εργάζεται σχεδόν 30 χρόνια στην Apple, συμβάλλοντας στον σχεδιασμό ενός εύρους προϊόντων από τα μικρά και εύχρηστα κομπιούτερ iMac έως τα iPhone. Το 2015 τοποθετήθηκε επικεφαλής της σχεδιαστικής ομάδας στην Apple. Το συγκεκριμένο έξυπνο κινητό τηλέφωνο iPhone θεωρείται από τα επιτυχέστερα προϊόντα στην ιστορία. Το επόμενο βήμα θα οδηγήσει τον Τζόνι Αϊβ σε μία εταιρεία ονόματι LoveFrom, όπως αναφέρουν σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times. Οπως ανέφερε ο ίδιος στην εφημερίδα, θα εξακολουθήσει να εργάζεται σε συσκευές της Apple αλλά και να υλοποιεί ανεξάρτητα δικά του έργα. Η δε αποχώρησή του συμπίπτει με τη μείωση των πωλήσεων του iPhone, ενώ η ζήτηση για νεότερα προϊόντα όπως το έξυπνο ρολόι Apple Watch και τα ασύρματα ακουστικά AirPods headphones έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. Παράλληλα, η εταιρεία δίνει πλέον μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα παροχής υπηρεσιών σε άτομα, εταιρείες και νοικοκυριά, όπως είναι η Apple Music και το λογισμικό νέφος.

Κατά τον αναλυτή της Maxim Group, Νίαλ Τσόσκι, «ανεξαρτήτως του πρωταγωνιστικού ρόλου του Τζόνι Αϊβ στην Apple, η έξοδος από αυτήν δεν θα την πλήξει. Εκτιμώ πως  επιδιώκει πλέον να πληρωθεί με τις τιμές της αγοράς για όλη την εμπειρία και τεχνογνωσία που απέκτησε, δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλες εταιρείες –όχι όμως ανταγωνιστικές της Apple– να επωφεληθούν από όσα κομίζει». Τέλος, ο κ. Αϊβ είχε και μία ειδική σχέση με τον αείμνηστο Τζομπς, ο οποίος κάθε μέρα τον επισκεπτόταν και συζητούσε μαζί του για τα σχέδιά του. Ο διάδοχός του, Τιμ Κουκ, δεν έκανε κάτι αντίστοιχο. Εξ ου και μετά τον θάνατο του Tζομπς, ο κ. Αϊβ θεωρήθηκε η αδιάλειπτη συνέχεια της φιλοσοφίας της εταιρείας, γεφυρώνοντας την προηγούμενη εποχή με τη νέα υπό τον Τιμ Κουκ.

Πηγή: kathimerini.gr