Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης κατηγορείται για διαφθορά

Διπλή καταιγίδα έχει πλήξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Λετονίας τις τελευταίες μέρες. Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας κατηγορείται από λετονική τράπεζα ότι χρηματιζόταν επί χρόνια και διατηρούσε σχέσεις με ιδιώτες που εμπλέκονται σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος από τη Ρωσία. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας ότι επιδίδεται συστηματικά σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.

Ο Ιλμαρς Ρίμσεβικς αρνείται τις κατηγορίες περί δωροληψίας, επιμένει ότι είναι αθώος και χθες δήλωσε ότι αποτελεί θύμα εκστρατείας συκοφάντησης, διότι ηγείτο της προσπάθειας για καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα του. Ο Ρίμσεβικς συνελήφθη από τις Αρχές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και αφέθηκε ελεύθερος τη Δευτέρα με εγγύηση 100.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς είχε δηλώσει το Σάββατο ότι «η σύλληψη (του Ρίμσεβικς) σχετίζεται με την απαίτηση μίζας υψηλότερης των 100.000 ευρώ». Αρχικά, η κυβέρνηση της Λετονίας είχε ζητήσει την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη. Ωστόσο, χθες ο πρωθυπουργός Μάρις Κουτσίνσκις τήρησε πιο ήπια στάση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι κατηγορίες περί χρηματισμού του κεντρικού τραπεζίτη να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ώστε να πληγεί η φήμη της Λετονίας. Την αναφορά κατά του κεντρικού τραπεζίτη Ιλμαρς Ρίμσεβικς είχε καταθέσει η μικρή λετονική τράπεζα Norvik Bank, δήλωσε χθες ο Λετονός πρωθυπουργός, καλώντας τους υπευθύνους της τράπεζας να καταθέσουν όποια στοιχεία έχουν. Σημειώνεται πως ούτε η αστυνομία ούτε η Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχουν παρουσιάσει στοιχεία κατά του κεντρικού τραπεζίτη. Νωρίτερα χθες ο Ρίμσεβικς είχε δηλώσει ότι «δεν έχω απαιτήσει ούτε έχω λάβει μίζα… Εχω γίνει στόχος εμπορικών τραπεζών της Λετονίας που σκοπεύουν να πλήξουν τη φήμη της Λετονίας». Πάντως, ούτε η αστυνομικές αρχές της Λετονίας ούτε η Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς είχαν παρουσιάσει στοιχεία κατά του κεντρικού τραπεζίτη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τηρήσει στάση αναμονής μέχρι στιγμής, αποφεύγοντας να σχολιάσει την υπόθεση, ενώ προσπαθεί να εξακριβώσει αν ένα από τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου είναι αθώο ή όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η ΕΚΤ ακόμα και χθες δεν είχε σαφή εικόνα της υπόθεσης, ενώ το εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας θα ενημερώσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο.

Ο Γκριγκόρι Γκουζέλνικοφ, πρόεδρος της Norvik, είπε στο A.P. ότι ιδιώτες που είχαν σχέση με τον Ρίμσεβικς είχαν ζητήσει από την τράπεζα να ξεπλύνει «μαύρο» χρήμα με προέλευση από τη Ρωσία.

Ερευνα για ξέπλυμα χρήματος από την ABLV

Η δεύτερη υπόθεση που συγκλονίζει το τραπεζικό σύστημα της Λετονίας αφορά την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ονόματι ABLV, η οποία κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές πως παραβιάζει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Βορείου Κορέας και πως έχει αναγάγει το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος σε βασικό πυλώνα του επιχειρηματικού της μοντέλου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντέδρασε στις βαρύτατες κατηγορίες επιβάλλοντας μορατόριουμ πληρωμών στην ABLV, απαγορεύοντας στην τράπεζα να δώσει σε πελάτες τις καταθέσεις τους ή να εξυπηρετήσει ομόλογά της. Η ΕΚΤ επέβαλε παύση πληρωμών επικαλούμενη την απόσυρση περίπου του 22% των καταθέσεωναπό την ABLV τις τελευταίες ημέρες, ενώ η κεντρική τράπεζα της Λετονίας ενίσχυσε τη ρευστότητα της ABLV με 97 εκατ. ευρώ. Το μορατόριουμ πληρωμών δεν θα διαρκέσει πολλές ημέρες. Αν κρίνει η ΕΚΤ πως η ABLV δεν είναι βιώσιμη θα αρχίσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης. Στις 13 Φεβρουαρίου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως η ABLV «έχει θεσμοθετήσει το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος ως πυλώνα της επιχειρηματικής πρακτικής της».

Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ κατηγορεί τη λετονική τράπεζα πως ορισμένες από τις δραστηριότητές της σχετίζονται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Βορείου Κορέας, υποστηρίζοντας πως αξιωματούχοι της τράπεζας είχαν δωροδοκήσει Λετονούς αξιωματούχους ώστε να προσπαθήσουν να καλύψουν τη δραστηριότητά τους. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ορισμένες τράπεζες στη Λετονία βασίζονται σε καταθέσεις από το εξωτερικό συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ ώστε να καλύπτουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις και πως αυτή η εξάρτηση τις εκθέτει σε αυξημένη απειλή παράνομης δραστηριότητας. Πέρυσι είχε επιβληθεί πρόστιμο συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ σε δύο τράπεζες της Λετονίας διότι επέτρεψαν σε πελάτες να παραβιάσουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Βορείου Κορέας.

Πηγή: kathimerini.gr