Ο Μασκ προκαλεί το Twitter και ρωτά αν πρέπει να πουλήσει τις μετοχές του

Συνεχίζοντας το προσφιλές του παιχνίδι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ίλον Μασκ ζήτησε από τους 62,5 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter να καθορίσουν το μέλλον ενός τμήματος των συμμετοχών του στην Tesla .

Οι δημοσκοπήσεις στο Twitter είναι άτυπες, ωστόσο, και ο Μασκ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήταν πιθανό να πουλήσει «ένα τεράστιο κομμάτι» των μετοχών του το τέταρτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, είχε πει ότι όταν λήξουν τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών του στην Tesla, ο οριακός φορολογικός συντελεστής του θα είναι πάνω από 50% και ότι ήδη σχεδίαζε να πουλήσει σύντομα.

«Έχω ένα σωρό option επιλογές που λήγουν στις αρχές του επόμενου έτους», είπε ο Μασκ στο συνέδριο.

Άλλα νυν και πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Tesla, συμπεριλαμβανομένων των Robyn Denholm , Kimbal Musk , Ira Ehrenpreis και Antonio Gracias, έχουν επίσης πουλήσει τις μετοχές τους Tesla αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις 28 Οκτωβρίου, καθώς η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε.

Οι μετοχές ανέβηκαν μετά από ένα τρίτο τρίμηνο ρεκόρ για την Tesla και μια ανακοίνωση από την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz ότι παρήγγειλε 100.000 οχήματα Tesla για τον στόλο της. Ο Μασκ περίμενε μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Hertz για να διευκρινίσει ότι η Tesla δεν είχε υπογράψει ακόμη συμβόλαιο με την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων. Πριν κάνει αυτή τη δήλωση, χλεύασε τους επενδυτές που σορτάρισαν σε μετοχές της Tesla γράφοντας στο Twitter: «Tesla Hertz shorts».

Από την ανακοίνωση της Hertz, οι μετοχές της Tesla έχουν αυξηθεί κατά περίπου 34% και το ίδιο και η καθαρή αξία του Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Έρευνας του InsiderScore, Μπεν Σίλβερμαν, η Tesla είχε μόλις πάνω από 1 δισεκατομμύριο μετοχές σε κυκλοφορία στα τέλη Οκτωβρίου. Εάν ο Μασκ ασκούσε τα δικαιώματά του σήμερα, ο αριθμός των μετοχών σε κυκλοφορία θα αυξανόταν κατά λίγο περισσότερο από 2%, υπολόγισε το InsiderScore. Ο Silverman προβλέπει ότι η επίδραση στους μετόχους θα είναι ελάχιστη, εν μέρει επειδή οι πωλήσεις δεν θα είναι έκπληξη.

«Έγινε πολύς λόγος τελευταία για μη ρευστοποιημένα κέρδη ως εργαλείο φοροδιαφυγής, γι’ αυτό προτείνω να πουλήσω το 10% των μετοχών μου στην Tesla», έγραψε ο Έλον Μασκ σε ένα tweet.

«Συμφωνείτε;» ρώτησε στη συνέχεια τους χρήστες του twitter κάνοντας μια δημοσκόπηση ζητώντας τους να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι».

«Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα αυτής της δημοσκόπησης, όποιο κι αν είναι αυτό», πρόσθεσε ο πολυδισεκατομμυριούχος.

Μέσα στην πρώτη ώρα από την ανάρτηση του Μασκ, 700.000 χρήστες είχαν απαντήσει στην δημοσκόπηση και μέχρι περίπου τις 23:00 χθες το Σάββατο το βράδυ, ώρα Ελλάδας, οι απαντήσεις ήταν περίπου 55% υπέρ του «ναι».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μασκ κατείχε περίπου το 17% των μετοχών της Tesla στις 30 Ιουνίου, με σημερινή αξία 208,37 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Λάβετε υπόψη ότι δεν λαμβάνω μισθό σε μετρητά ή μπόνους από πουθενά. Έχω μόνο μετοχές, επομένως ο μόνος τρόπος για μένα να πληρώσω προσωπικά φόρους είναι να πουλήσω μετοχές», έγραψε ο πολυδισεκατομμυριούχος στο Twitter.

Πηγή: ot.gr