Ο μυστηριώδης ρόλος του Μεγάρου των Ηλυσίων στο «ναυάγιο» εξαγοράς της Tiffany από τη LVMH

Φως στο ρόλο της γαλλικής κυβέρνησης στο άδοξο τέλος της συμφωνίας για την εξαγορά της Tiffany από τον όμιλο πολυτελών ειδών LVMH ρίχνουν οι πληροφορίες που θέλουν το Μέγαρο των Ηλυσίων να ζητεί από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν να στείλει επιστολή στη LVMH, ζητώντας της να καθυστερήσει την εξαγορά της Tiffany.

Το deal των 16 δισ. δολαρίων ναυάγησε τον Σεπτέμβριο,αφότου η LVMH ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία μέχρι την προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου, πυροδοτώντας δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών.

Ο γαλλικός όμιλος πολυτελών ειδών επικαλέσθηκε επίσημο αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών για καθυστέρηση της συμφωνίας έως τον Ιανουάριο, εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ. Την επιστολή υπέγραφε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λεντριάν. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει από τον κ. Λεντριάν να συντάξει την επιστολή.

Εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ ανέφερε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι εν μέσω της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, το υπουργείο έλαβε αίτημα από τη LVMH και ότι ήταν φυσικό εκ μέρους του υπουργείου να δώσει συμβουλές.

Η πανδημική κρίση επέφερε πλήγμα στον κλάδο πολυτελών ειδών, εγείροντας ερωτήματα για το εάν η LVMH καταβάλλει υπερβολικό τίμημα για την Tiffany με την προσφορά 135 δολαρίων ανά μετοχή. Μετά την κατάρρευση της συμφωνίας, η LVMH υποστήριξε ότι οι προοπτικές της αμερικανικής εταιρείας κοσμημάτων για το 2020 ήταν «πολύ απογοητευτικές».

Σε δικαστική αγωγή που κατέθεσε στο Ντέλαγουερ ώστε να πιέσει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Tiffany υποστηρίζει ότι οι επικαιροποιημένες προβλέψεις έκαναν λόγο για κέρδη τετάρτου τριμήνου υψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, δείχνοντας ταχεία επιστροφή σε επιδόσεις προ-πανδημίας.

Πηγή: kathimerini.gr