Ο Νικ Μαρούτσος αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα ζωής

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν επέφερε μόνο πλήγματα στη διεθνή οικονομία και στη δημόσια υγεία, αλλά έδωσε κίνητρα στους ανθρώπους, που έμειναν έγκλειστοι για κάποιο διάστημα, να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητές τους, όπως συνέβη με τον Νικ Μαρούτσο, τον ελληνικής καταγωγής διευθυντή του μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού οίκου Janus Henderson Investors, ο οποίος έχει υπό τη διαχείρισή του περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο συμπατριώτης μας, ηλικίας μόλις 44 ετών, είναι διευθυντής του βραχίονα διεθνών ομολόγων, αλλά συντόμως θα έχει αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Από τον Οκτώβριο και μετά θα βρίσκεται εκτός εταιρείας για να οργανώσει το επόμενο βήμα του, αλλά, κυρίως, για να μπορεί να οργανώνει ταξίδια στην ύπαιθρο με τα μικρά παιδιά του, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. «Θα ταξιδεύω με τα παιδιά μου, όσο είμαι ακόμη σε ηλικία τέτοια που να τους αρέσω», λέει ο ίδιος.

Ο Νικ Μαρούτσος, γνωστός κυρίως ως επίγονος του πρώην «βασιλέα των ομολόγων» Μπιλ Γκρος, με διάθεση εξομολογητική τονίζει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει μετά.

Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, το βέβαιον είναι ότι μέσα στα σχέδιά του είναι να δαπανά πολύ περισσότερο χρόνο με τη 14χρονη κόρη του και να παρακολουθούν τα διάφορα τουρνουά του ομαδικού παιχνιδιού λακρός σε όλη τη χώρα, αλλά και με τη σύζυγό του και τα δύο μικρότερα παιδιά τους.

Η πανδημία, αυτή η μακρά περίοδος «χειμερίας νάρκης», όπως την περιγράφει το Bloοmberg, έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους να φιλοσοφήσουν τη ζωή και να αντιληφθούν πόσο μικρή είναι.

Ο Νικ Μαρούτσος έρχεται να προστεθεί στη χορεία των εύπορων Αμερικανών που αποδεσμεύονται από τους περιορισμούς της καθημερινής εργασίας, η οποία στη δική του περίπτωση τον κατατάσσει στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας.

«Κάποια στιγμή θα δραστηριοποιηθώ εκ νέου και μάλλον σε ένα χρόνο θα επανεμφανιστώ», υπογράμμισε σε τηλεφωνική συνέντευξή του. «Εξετάζω τις δυνατότητές μου πέραν του βραχίονα του παγίου εισοδήματος, αν και δεν είμαι καλός σε άλλες δραστηριότητες όπως η μουσική ή το μαγείρεμα».

Ο διευθυντής της Janus Henderson Investors αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, απέκτησε μεταπτυχιακό από το UCLA, ενώ εισήλθε στον κόσμο των εταιρειών ως αναλυτής και υπεύθυνος πελατειακών λογαριασμών το 1999 στην Pimco, τον κολοσσό των ομολόγων που οικοδόμησε ο Μπιλ Γκρος.

Το 2007 ίδρυσε τον δικό του επενδυτικό οίκο με επίκεντρο το πάγιο εισόδημα με την επωνυμία Kapstream Capital, τον οποίο αγόρασε μετά οκτώ χρόνια η Janus – εκεί εργάστηκε ο Μπιλ Γκρος, αφού αποχώρησε από την Pimco.

Το 2019 ο τελευταίος συνταξιοδοτήθηκε και ο Νικ Μαρούτσος με την ομάδα του δημιούργησαν ένα κράμα των δικών του στρατηγικών με τις δικές τους.

Τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφαλαία, που εποπτεύει, είναι τα Janus Henderson Short Duration Income ETF με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 3 δισ. δολαρίων και αθροιστική απόδοση 2,5% από πέρυσι στα μέσα Μαρτίου. Επίσης διαχειρίζεται τα κεφάλαια Absolute Return Income Opportunities Fund με απόδοση 2,4% το 2020.

Κλείνοντας, ο Νικ Μαρούτσος επισημαίνει: «Η πανδημία μάς έκανε όλους να αξιολογήσουμε και πάλι όσα κάναμε όχι μόνον ως προς τη σταδιοδρομία μας, αλλά και τους στόχους της ζωής μας εν γένει. Το ζήτημα αυτό, όπως και το πού θέλω να βρίσκομαι την προσεχή 10ετία, μου πήρε πολύ χρόνο και σκέψη και, ομολογώ, είμαι αρκετά τυχερός να μπορώ να το κάνω αυτό στην ηλικία μου».