Ο Τραμπ εξαιρεί για 30 μέρες Ε.Ε. Μεξικό, Καναδά από τους δασμούς

Λίγες ώρες προτού λήξει η εξαίρεση που είχε παραχωρήσει για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της Ε.Ε., του Καναδά και του Μεξικού, η κυβέρνηση του κ. Τραμπ αποφάσισε χθες να καθυστερήσει κατά ακόμη έναν μήνα την επιβολή δασμών. Αυτή η κίνηση της Ουάσιγκτον ερμηνεύεται κατ’ άλλους ως πίστωση χρόνου προς τους εμπορικούς εταίρους της από τους οποίους προσπαθεί να αποσπάσει ευνοϊκές υποχωρήσεις για τις ΗΠΑ και κατ’ άλλους ως ένδειξη ανησυχίας του κ. Τραμπ για τις επιπτώσεις τυχόν αντιποίνων από την Ε.Ε. Δεν φαίνεται, πάντως, να ικανοποιεί την Ε.Ε., που εξακολουθεί να διεκδικεί μόνιμη εξαίρεση των προϊόντων της, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Αντιδρώντας στην απόφαση της Ουάσιγκτον, η Κομισιόν τόνισε ότι η επιμήκυνση της εξαίρεσης θα παρατείνει την αβεβαιότητα στην αγορά, που ήδη έχει πλήξει ορισμένες επιχειρήσεις, επηρεάζοντας τις αποφάσεις τους. Προσέθεσε, επίσης, ότι «η Ε.Ε. πρέπει να εξαιρεθεί πλήρως και μονίμως από τους δασμούς που δεν δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφαλείας». Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα χάλυβα και αλουμινίου στην παγκόσμια αγορά, η Κομισιόν τόνισε ότι «δεν προέρχεται από την Ε.Ε., η οποία έχει, αντιθέτως, συνεργαστεί τους τελευταίους μήνες με τις ΗΠΑ και άλλους εμπορικούς εταίρους της για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα».

Παράλληλα, το Βερολίνο υπενθύμισε στην Ουάσιγκτον ότι «ούτε η Ε.Ε. ούτε οι ΗΠΑ έχουν να κερδίσουν από μια κλιμάκωση της έντασης» και προσέθεσε πως «εξακολουθεί να αναμένεται οριστική εξαίρεση» από τους δασμούς. Σε ανάλογο τόνο ήταν, άλλωστε, και η αντίδραση εκπροσώπου της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον, που εξέφρασε την ανησυχία του Λονδίνου «για τον αντίκτυπο των δασμών στο παγκόσμιο εμπόριο».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, έχουν ήδη εξασφαλίσει μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς Αργεντινή, Βραζιλία και Αυστραλία υπό όρους που πρόκειται σύντομα να διασαφηνιστούν. Εχει, άλλωστε, εξασφαλίσει μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς στον χάλυβα η Νότια Κορέα, καθώς δέχθηκε να τροποποιηθεί η μέχρι πρόσφατα ισχύουσα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ κατά τρόπο ευνοϊκό για την Ουάσιγκτον. Πρόκειται να μειώσει τις εξαγωγές της χάλυβα στις ΗΠΑ κατά 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2017. Υπόκειται, όμως, στους δασμούς 10% στις εξαγωγές αλουμινίου. Σχετικό ρεπορτάζ των New York Times επισημαίνει ότι ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ πιέζει την Ε.Ε. να μειώσει τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα και να περιορίσει το εμπορικό της πλεόνασμα. Το ίδιο ρεπορτάζ τονίζει ότι, σε αντίθεση με τη Σεούλ, τίποτα δεν δείχνει ότι η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να υποκύψει στις πιέσεις. Αποδίδει, άλλωστε, την αναβολή στην ανησυχία της Ουάσιγκτον για ενδεχόμενα αντίποινα. Κι αυτό, γιατί οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση του κ. Τραμπ πως αν επιβληθούν στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δασμοί 6,4 δισ. ευρώ, θα αντεπιτεθούν με δασμούς 2,8 δισ. ευρώ στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων. Στα αμερικανικά προϊόντα που θέτει στο στόχαστρό της η Ε.Ε. συγκαταλέγονται τα καλλυντικά και οι μοτοσυκλέτες, αλλά και η αγροτική παραγωγή των πολιτειών που ψήφισαν τον κ. Τραμπ.

Πηγή: kathimerini.gr