Παλιά και μικρά διαμερίσματα αγοράζουν οι Ελληνες

«Αποκλεισμένοι» από την απόκτηση νεόδμητων κατοικιών και διαμερισμάτων, ακόμα κι αν αυτά είναι απούλητα για περίοδο έως πέντε χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, φαίνεται πως βρίσκονται οι αγοραστές ακινήτων. Ειδικότερα, στο σύνολο της χώρας, το 2018, μόλις το 2% των αγοραπωλησιών αφορούσε διαμερίσματα ηλικίας έως πέντε ετών. Μάλιστα, στην Αττική δεν πωλήθηκε ούτε ένα νεόδμητο ακίνητο ηλικίας έως πέντε ετών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018, μέσω του δικτύου μεσιτικών γραφείων της RE/MAX. Εν ολίγοις, κανείς από τους πελάτες της εταιρείας δεν επέλεξε κάποιο νεόδμητο ακίνητο, τόσο λόγω του υψηλού τους κόστους σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας ακίνητα όσο και λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX, το δημοφιλέστερο ακίνητο για το ελληνικό αγοραστικό κοινό αυτήν την περίοδο είναι ηλικίας άνω των 30 ετών, ανακαινισμένο και σε καλή κατάσταση και επιφάνειας έως 90 τ.μ. Ο λόγος είναι ασφαλώς το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα νεόδμητα ακίνητα, αν και οι κατασκευαστές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την έλλειψη αγοραστών, καθώς συνεχίζουν να αυξάνουν τις ζητούμενες τιμές πώλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνα της εταιρείας, το 2018 οι τιμές πώλησης των νεόδμητων αυξήθηκαν κατά 7% πανελλαδικά, έναντι αύξησης 9% των μεταχειρισμένων κατοικιών.

Σε κάθε περίπτωση, το 2018, οι επτά στους δέκα αγοραστές πανελλαδικά προτίμησαν ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών. Αντιστοίχως, το 15% του συνόλου προτίμησε ακίνητα ηλικίας 11 έως 20 ετών ετών. Στην περίπτωση της Αττικής, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη για τα νεόδμητα, καθώς δεν καταγράφεται ούτε μία συναλλαγή σε ακίνητα ηλικίας έως πέντε ετών, το κόστος των οποίων κινείται περί των 2.500-4.000 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, ανάλογα με την περιοχή. Ετσι, ακόμα και ακίνητα ηλικίας έως 20 ετών αποκτήθηκαν από μόλις 12% του συνόλου των αγοραστών. Αντιθέτως, το 78% των αγοραπωλησιών στο λεκανοπέδιο αφορούσε ακίνητα άνω των 30 ετών! Στη Θεσσαλονίκη, το 63% των αγοραστών προτίμησε ακίνητα άνω των 25 ετών, ενώ περίπου το 20% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν ηλικίας από έξι έως και 15 ετών. Μόλις 5% των ακινήτων που πωλήθηκε ήταν νεόδμητες κατασκευές.

Οσον αφορά την επιφάνεια, στην Αττική, κυριάρχησαν τα διαμερίσματα μικρής επιφάνειας, καθώς το 41% κινήθηκε για την απόκτηση ακινήτων έως 70 τ.μ., ενώ ένα ακόμα 40% των αγοραστών προτίμησε ακίνητα επιφάνειας 71-110 τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη, την μεγαλύτερη απήχηση είχαν τα ακίνητα επιφάνειας από 71 έως 110 τ.μ., συγκεντρώνοντας το 40% του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ ακολούθησαν με μερίδιο 20% τα διαμερίσματα έως 50 τ.μ. Αντιστοίχως, τα διαμερίσματα από 51 έως 70 τ.μ. προτιμήθηκαν από το 18% των αγοραστών.

Στην ανάλυσή της, η RE/MAX επισημαίνει ότι «η αγορά ακινήτων συνεχίζει να εμφανίζει αισθητά σημάδια ανάκαμψης μετά μια παρατεταμένη κρίση που έπληξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τιμές των ακινήτων αντικατοπτρίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την τάση που επικρατεί και, κυρίως, τη χρόνο με τον χρόνο αυξανόμενη ζήτηση». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών έχουν διαδραματίσει και οι αυξημένες αποδόσεις που προσφέρουν οι νέου τύπου βραχυχρόνιες μισθώσεις, που πλέον έχουν κυριαρχήσει σε αστικά κέντρα αλλά και σε πολλές τουριστικές περιοχές.

Πηγή: kathimerini.gr