Παραμένουν κλειστές οι στρόφιγγες χρηματοδότησης της οικονομίας

Στα 213,57 δισ. ευρώ περιορίστηκε το υπόλοιπο χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας κατά τον μήνα Ιανουάριο, με την μηνιαία καθαρή ροή να είναι αρνητική κατά 1,199 δισ. ευρώ και τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να είναι σταθερά αρνητικός στο όριο του 1,6%.

Το υπόλοιπο χρηματοδότησης εμφάνισε μείωση σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες: επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η μείωση αποτελεί σαφή ένδειξη ότι με τη διαδικασία απομείωσης των «κόκκινων» δανείων να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι τράπεζες δεν προχωρούν σε χορηγήσεις νέων δανείων, γεγονός ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ειδικότερα:

1. Το υπόλοιπο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ανήλθε στα 88,101 δισ. ευρώ, με τη μηνιαία καθαρή ροή να παρουσιάζει μείωση κατά 512 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τη 12μηνη μεταβολή, ήταν θετική κατά 0,6%. Από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ξεχώρισαν οι ακόλουθες μεταβολές:

  • Στη βιομηχανία το υπόλοιπο χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στα 18,333 δισ. ευρώ από 18,485 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, με τη 12μηνη μεταβολή να είναι αρνητική κατά 1,2%.
  • Στο εμπόριο, το υπόλοιπο χρηματοδότησης ανήλθε στα 17,751 δισ. ευρώ από 17,892 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, με τον 12μηνο ρυθμό μεταβολής να είναι θετικός κατά 2%.
  • Στον τουρισμό, το υπόλοιπο ανήλθε στα 7,51 δισ. ευρώ και παρουσίασε οριακή αύξηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο (7,502 δισ. ευρώ), ενώ ο ρυθμός μεταβολής ήταν θετικός κατά 1%.

2. Το υπόλοιπο χρηματοδότησης των νοικοκυριών ανήλθε στα 81,991 δισ. ευρώ από 82,309 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017. Η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 242 εκατ. ευρώ, με τη 12μηνη μεταβολή να είναι αρνητική κατά 2,3%. Ανά κατηγορία:

  • Στα στεγαστικά δάνεια, το υπόλοιπο χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στα 58,641 δισ. ευρώ και είχε μείωση κατά 201 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017.
  • Στα καταναλωτικά, το υπόλοιπο χρηματοδότησης ανήλθε στα 22,206 δισ. ευρώ και ήταν οριακά αρνητικό κατά 33 εκατ. ευρώ, με την 12μηνη μεταβολή να είναι αρνητική κατά 0,6%.

Εκτινάχθηκαν οι χορηγήσεις σε εταιρείες της Ευρωζώνης
Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2009 εκτινάχθηκαν οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αναλυτικότερα, οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, αυξήθηκαν κατά 3,4% τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους συγκριτικά με την άνοδο 3,1% του αμέσως προηγούμενου μηνός, ενώ τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε νοικοκυριά παρέμειναν σταθερά, καταγράφοντας και πάλι ρυθμό αύξησης 2,9%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι οι προσπάθειες της ΕΚΤ με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας άνω των 2 τρισ. ευρώ στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού στηρίζοντας τις χορηγήσεις δανείων, με την προοπτική αναθέρμανσης του πληθωρισμού. Παρότι όμως ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων δανείων είναι ο υψηλότερος από τότε που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα, καθώς πολλές τράπεζες, υπό την πίεση εξυγίανσης των ισολογισμών τους, παραμένουν ακόμη αρκετά απρόθυμες να δανείσουν στην πραγματική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος, Μ3, που θεωρείται δείκτης παρακολούθησης της οικονομικής δραστηριότητας, παρέμεινε τον Ιανουάριο σταθερός στο 4,6% σε ετήσια βάση.

Πηγή: naftemporiki.gr