Πολύπλευρο κοινωφελές έργο από την κοινότητα της ναυτιλίας

Ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ οι δωρεές που έχει συγκεντρώσει η ναυτιλιακή κοινότητα την τελευταία δεκαετία με σκοπό τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας, μέσα από δράσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας πανελλήνιας εμβέλειας. Πιο αναλυτικά, περισσότερα από 26 εκατ. ευρώ συγκέντρωσαν μέλη της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κατά τη διάρκεια υλοποίησης ενός πρώτου κύκλου ενεργειών κοινωνικής προσφοράς κατά την περίοδο 2011-2015, που η οικονομική κρίση έπληττε με δριμύτητα τη χώρα μας. Στον επόμενο κύκλο, κατά την τελευταία πενταετία, μετά την ίδρυση, το 2016, του συλλογικού φορέα κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», οι δωρεές ξεπέρασαν τα 44 εκατ. ευρώ με στόχευση την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού και την υλοποίηση κοινωφελών έργων σε συστηματική βάση. Μόνο κατά το 2020, μια χρονιά που τη σημάδεψε η παγκόσμια υγειονομική κρίση, υλοποιήθηκε ένα πολυδιάστατο έργο ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ. «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, τα οποία ανταποκρίθηκαν άμεσα και με αίσθημα ευθύνης στο συλλογικό κάλεσμα που απευθύναμε, μέσω της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και του φορέα κοινωνικής προσφοράς “ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ”, για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής συγκυρίας», σημειώνει ο Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ».

Το 2016, μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας προχώρησαν στην ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας κοινωνικής προσφοράς ελληνικού εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» με σκοπό τη «συνδρομή εν γένει της ελληνικής κοινωνίας», η οποία υλοποιεί με συνέπεια προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης πανελλήνιας εμβέλειας και προσθέτει συνεχώς νέες δράσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας, ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες ανάγκες συλλογικοτήτων και ιδιωτών, δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.

Η «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» αναπτύσσει αξιοσημείωτο έργο, παράλληλα με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις ατομικές φιλανθρωπικές δράσεις μελών της ναυτιλιακής οικογένειας, όπως συνέβη και με την πρωτόγνωρη κατάσταση που διαμόρφωσε η COVID-19.

Για τις ανάγκες αντιμετώπισής της, το Εθνικό Σύστημα Υγείας προικοδοτήθηκε από τη «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» με 335 αναπνευστήρες ΜΕΘ, 20 φορητούς αναπνευστήρες, 200 μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών οργάνων ΜΕΘ, 100 νοσοκομειακές κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ, το πρώτο ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ με σύστημα αρνητικής πίεσης στην Ελλάδα και πλήθος ιατροτεχνολογικών ειδών, αναλωσίμων και υγειονομικού υλικού.

Το υλικό αυτό έχει ήδη εγκατασταθεί και υποστηρίζει τις ανάγκες νοσηλειών και την ετοιμότητα ΜΕΘ σε νοσοκομεία αναφοράς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη και σε άλλα 25 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Επίσης, χρηματοδοτούνται ερευνητικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και η παροχή ειδικού εξοπλισμού για το έργο εμβολιασμών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η δωρεά 22 σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων.

Επιπλέον, ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής μέσω ενεργειών όπως η προσφορά διαφόρων τύπων οχημάτων και η επισκευή του μεγαλύτερου σκάφους του Λιμενικού («Γαύδος») καθώς και η συνεχής παροχή ειδών ατομικής προστασίας.

Επιπροσθέτως, προχωράει η παράδοση δέκα ταχύπλοων περιπολικών σκαφών υψηλών προδιαγραφών, άρτια εξοπλισμένων, στο Λιμενικό και υποστηρίζεται η επισκευή ελικοπτέρων Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με κοινή απόφαση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», στο πλαίσιο του ετήσιου συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Συμπράττουμε για την Υγεία», υλοποιήθηκε προμήθεια 24.000 διαγνωστικών τεστ.

Η ναυτιλιακή κοινότητα ανταποκρίθηκε άμεσα και στην έκκληση του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη δωρεά 5.000 τάμπλετ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι, μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας, άρχισε και συνεχίζει να υλοποιείται πρόγραμμα ανακαίνισης και κατασκευής χώρων υγιεινής στους θαλάμους νοσηλείας και στους κοινόχρηστους χώρους δημοσίων νοσοκομείων, αλλά και παραδόσεων κλινοσκεπασμάτων στα 120 νοσοκομεία όλων των υγειονομικών περιφερειών. Συνεχίζεται επίσης μέχρι σήμερα η στήριξη πυροπαθών στην Ανατολική Αττική.

«Η ελληνική ναυτιλία, λόγω του μεγέθους και των χαρακτηριστικών της, αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της παγκόσμιας οικονομίας και σημαντικό παράγοντα διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου, ενώ συνιστά έναν καθοριστικής σημασίας πυλώνα για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, το συστηματικό έργο κοινωνικής προσφοράς μέσω της “ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ” δίνει στη ναυτιλιακή κοινότητα την ευκαιρία και την ικανοποίηση να συνδράμει τη χώρα σε μια αναμφίβολα απαιτητική περίοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης.

Πηγή: kathimerini.gr