Πονοκέφαλος για το ΥΠΟΙΚ τα αιτήματα για παροχές

 

Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όλους, νέα ρύθμιση 120 δόσεων, αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού στις… 10.000 ευρώ για τους αγρότες και προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο, αφενός, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, αφετέρου να ανακόψει τη δημοσκοπική άνοδο της Ν.Δ. Υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προτείνουν, εκτός από όσα συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» Τσίπρα που ανακοινώθηκε από το βήμα της ΔΕΘ, πρόσθετες ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά, επιστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο στις παροχές του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

Ωστόσο, η παροχολογία αυτή αναστατώνει το οικονομικό επιτελείο, που επιχειρεί να λύσει επιτυχώς το σημαντικότερο ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση, αυτό της μη περικοπής των παλαιών συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019. Ουσιαστικά, οι διαρροές και οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για νομοθετικές παρεμβάσεις που αποκλίνουν από τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις διαπραγματεύσεις των κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους θεσμούς, οι οποίοι προσπαθούν να ξαναβάλουν τη χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η πρόταση για αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού στις 10.000 ευρώ! Ουσιαστικά η πρόταση αυτή διευκολύνει όσους αρνούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο ελληνικό Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ουδείς θα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση του τραπεζικού του λογαριασμού. Ειδικότερα στις προτάσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν:

1. Πρώτη κατοικία. Η πρόταση προβλέπει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυτό μπορεί να γίνει με την:

• Παράταση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, ο οποίος λήγει στο τέλος του έτους και επιτρέπει στον οφειλέτη να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και του οικογενειακού εισοδήματος.

• Νέο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για όλους μετά τη λήξη του υφιστάμενου νόμου, δηλαδή στις 31/12/2018.

2. Ακατάσχετος λογαριασμός. Αύξηση του ακατάσχετου ποσού στις 10.000 ευρώ για τους αγρότες. Σήμερα το ακατάσχετο ανέρχεται σε 1.250 ευρώ και προτείνεται να αυξηθεί κατά 700%. Σύμφωνα με τον νόμο, καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς το υπόλοιπο διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Τεκμαίρεται ότι στον συνδικαιούχο αναλογεί το υπάρχον χρηματικό ποσό διαιρεμένο με το σύνολο των συνδικαιούχων.

3. Νέα ρύθμιση. Η κυβέρνηση σχεδιάζει δύο πανομοιότυπες ρυθμίσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία σε 120 δόσεις. Ο φάκελος με την ελληνική πρόταση βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ήδη πραγματοποιείται διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναλυτικά, στον φάκελο περιλαμβάνεται η πρόταση για διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπόρεσαν για τεχνικούς λόγους να υπαχθούν έως τώρα στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στη ρύθμιση της εφορίας θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, καθώς και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό, είναι βιώσιμες αλλά δεν πληρούσαν την προϋπόθεση, να υπάρχει δηλαδή τουλάχιστον σε μία χρήση κερδοφορία. Σε κάθε περίπτωση, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση, θα πρέπει να εξυπηρετούνται κανονικά οι υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους ή, τουλάχιστον, να έχουν τακτοποιηθεί μέχρι την έναρξη της έκτακτης ρύθμισης που θα ισχύσει για χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2017.

4.Επίδομα θέρμανσης. Εξετάζεται να δοθεί προκαταβολή του επιδόματος πριν από το τέλος του έτους έτσι ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Σημειώνεται ότι το 2014 είχε δοθεί προκαταβολικά το 25% της επιδότησης, μέσα σε 20 ημέρες.

Πηγή: Kathimerini.gr