Πράσινο φως για να δηλωθούν τα λεφτά στο στρώμα στο πόθεν έσχες

Το πράσινο φως στην δήλωση των χρημάτων που βρίσκονται στα στρώματα και σε θυρίδες ανάβει με γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, απαντώντας σε ερώτημα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για το εάν είναι συνταγματικά ανεκτή διάταξη νόμου (4389/2016) που έφερε τροποποιήσεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Με βάση τον  πρόσφατο νόμο οι υπόχρεοι καλούνται να δηλώσουν χρήματα που βρίσκονται σε σεντούκια ή θυρίδες, εφόσον ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ, καθώς και άλλες κινητές αξίες εφόσον υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ.

Η Αρχή, με την υπ’αριθμόν 6/2016 απόφασή της, έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτό να συλλέγονται οικονομικά στοιχεία που βρίσκονται εκτός τραπεζών, καθώς η επίμαχη διάταξη «εξυπηρετεί την διαφάνεια του πολιτικού και του δημόσιου βίου”.

Για την δημοσιοποίηση τους ωστόσο στο διαδίκτυο, η Αρχή κρίνει ότι συνιστά περιορισμό του δικαιώματος στην προστασία προσωπικών δεδομένων που δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενώ επιπλέον εκθέτει σε κίνδυνο την περιουσία και τη ζωή των υπόχρεων.

Για κινητές αξίες όπως πίνακες ή τιμαλφή,  η Αρχή έκρινε ότι υπάρχει ζήτημα «αδυναμίας πρόβλεψης και εκτίμησης της πραγματικής τους αξίας, οπότε η συλλογή καθίσταται απρόσφορη και μη κατάλληλη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της πλήρους καταγραφής και αποτύπωσης της περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προς δήλωση προσώπων”.

Επισημαίνει πάντως ότι η συλλογή τους είναι νόμιμη μόνο όταν υπάρχει αποδεικτικό της αξίας τους, όπως π.χ. παραστατικό αγοράς (απόδειξη, τιμολόγιο) ή πράξη φορολογικής αρχής για την επιβολή φόρου και δεν πρόκειται για οικογενειακά κειμήλια.

Πηγή:capital.gr