Προβάδισμα της Κίνας στην τεχνολογία 5G

Η τεχνολογική πρόοδος και η υπεροχή στην υψηλή τεχνολογία δύσκολα μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης όπως τα προϊόντα και οι υπηρεσίες. Γι’ αυτό και οι αλλεπάλληλοι γύροι εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο αποδεικνύονται όχι μόνον ατελέσφοροι, αλλά απολύτως μάταιοι ως προς το πραγματικό ή, τουλάχιστον, το πιο ουσιαστικό διακύβευμα του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου: τη στρατηγική υπεροχή στην υψηλή τεχνολογία και, βέβαια, στην τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G). Ο αγώνας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για τη στρατηγική υπεροχή στην υψηλή τεχνολογία δείχνει –προς το παρόν, τουλάχιστον– να λήγει με νικητή την Κίνα, που έχει πλέον διασφαλίσει το προβάδισμα στην τεχνολογία πέμπτης γενιάς.

Ισως αυτός είναι ο λόγος που έως τώρα η Ουάσιγκτον έχει στραφεί εναντίον του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών, τη Huawei, όσο και γενικότερα προς το Πεκίνο και τις φιλοδοξίες του να αναδειχθεί σε παγκόσμια τεχνολογική υπερδύναμη. Στη διάρκεια της εβδομάδας, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Κίνας, China Telecom, China Unicorn και China Mobile, έθεσαν σε λειτουργία το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G. Τα σχετικά πακέτα θα παρέχονται μάλιστα σε τιμές που θα αρχίζουν από 16 δολάρια και θα υπερβαίνουν ακόμη και τα 25 δολάρια.

Το δίκτυο παρουσιάστηκε σε 50 πόλεις της Κίνας, ανάμεσα στις οποίες το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σετζέν. Είναι πλέον ευρέως γνωστό πως η τεχνολογία πέμπτης γενιάς είναι 100 φορές ταχύτερη από την προηγούμενη, γι’ αυτό και είναι στρατηγικής σημασίας και για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ισχύει βέβαια ότι και στις ΗΠΑ οι αμερικανικές εταιρείες έχουν εγκαταστήσει δίκτυα πέμπτης γενιάς σε περιοχές ορισμένων πόλεων, ενώ διαθέτει το δικό της δίκτυο και η Νότια Κορέα.

Στην Κίνα, όμως, τα δίκτυα είναι ήδη τα μεγαλύτερα στον κόσμο εξαιτίας αφενός του κολοσσιαίου πληθυσμού της χώρας και αφετέρου των εκτεταμένων επενδύσεων που έχουν κάνει οι κινεζικές εταιρείες. Στα σχέδια του Πεκίνου είναι να καλύψει κατ’ αρχάς τις ανάγκες των τριών μεγαλύτερων πόλεων της Κίνας. Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προβλέπουν πως μέχρι το τέλος του έτους το άθροισμα των επενδύσεών τους στο κλάδο θα έχει φτάσει τα 38,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ένωση τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας GSMA, οι συνδέσεις πέμπτης γενιάς ανά τον κόσμο θα έχουν φτάσει το 1,2 δισ. έως το 2025. Εξ αυτών, όμως, οι μισοί χρήστες θα βρίσκονται στην Κίνα, όπου σημειωτέον περίπου 19 εκατ. άτομα είχαν κάνει ήδη κράτηση για τις υπηρεσίες πέμπτης γενιάς.

Ολα αυτά τείνουν να δικαιώνουν την ανησυχία της Ουάσιγκτον πως έχει μείνει πίσω στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί περαιτέρω. Με τις δυσάρεστες εκπλήξεις από την αλματώδη πρόοδο της Κίνας στις υψηλές τεχνολογίες, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο φαίνεται να αναβιώνει το τραύμα που της προκάλεσε στο παρελθόν η Σοβιετική Ενωση όταν προηγήθηκε στο Διάστημα.

Στην πραγματικότητα, πάντως, πρόκειται μάλλον για ένα ακόμη επεισόδιο της κινεζικής επέλασης που εκτοπίζει σταδιακά την αμερικανική βιομηχανία, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που έγινε πριν από μερικά χρόνια στη βιομηχανία των σπάνιων γαιών. Γιατί πολλοί θα θυμούνται ότι μόλις πριν από 10 χρόνια, οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας ήταν αμερικανικές και ήταν αυτές που καθόριζαν τις διεθνείς προδιαγραφές. Ανάμεσά τους εταιρείες όπως οι ΑΤ&Τ και Verizon. Σήμερα οι τέσσερις από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες Ιντερνετ είναι κινεζικές.

Σε ό,τι αφορά τη Huawei, που σήμερα είναι η πρώτη στον κόσμο εταιρεία  εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και δικτύων πέμπτης γενιάς, μόλις πριν από δέκα χρόνια δεν ήταν παρά ένας σχεδόν άγνωστος πάροχος υπηρεσιών. Απευθυνόταν μάλιστα κυρίως στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και σε εκείνες του πρώην σοβιετικού μπλοκ σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς πριν από μερικά χρόνια πως η Huawei θα ανταγωνιζόταν τις αμερικανικές εταιρείες, και μάλιστα στις πολύ ανεπτυγμένες αγορές. Μόλις πριν από μία δεκαετία τα έσοδά της ανέρχονταν σε 28 δισ. δολάρια, αλλά το περασμένο έτος αυξήθηκαν σε 197 δισ. δολάρια.

Τεράστια ώθηση

Κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν εκτιμήσεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους η τεχνολογία 5G  θα επιφέρει θεμελιώδεις μεταβολές στην κινεζική κοινωνία και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξή της. Ειδικότερα, η κινεζική ακαδημία τεχνολογίας,  πληροφορίας και Επικοινωνιών προβλέπει πως η εμπορική χρήση της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης ώστε αυτή θα υπερβεί το 1 τρισ. δολάρια από το 2020 ώς το 2025. Προβλέπει επίσης πως θα ακολουθήσει ανάπτυξη της κινεζικής ψηφιακής οικονομίας ώστε αυτή θα φτάσει στα 2,1 τρισ. δολάρια στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οι τομείς που θα πάρουν μεγάλη ώθηση θα είναι, μεταξύ άλλων, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η εικονική πραγματικότητα και η υπηρεσίες «νέφους» στο Ιντερνετ. Θα σημειωθεί, άλλωστε, πραγματική έκρηξη στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων συμβατών με τις υποδομές και τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Προπαντός, όμως, η νέα τεχνολογία αναμένεται να επιφέρει έναν μετασχηματισμό της κινεζικής οικονομίας, διευκολύνοντας μια ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας στον μεταποιητικό τομέα, στη γεωργία, στις μεταφορές, στην Παιδεία και στην Υγεία.

Πηγή: kathimerini.gr